open-navfaktor-logo
search
Ministar sigurnosti
Nešić o slanju spasilačkih timova u Tursku: Bit će pomoći, potpisujem akte, očekujem da Vijeće ministara...
Nakon poziva kolega iz Turske za pomoć u pronalaženju i spašavanju unesrećenih osoba sa područja pogođenog snažnim zemljotresom u Turskoj, pripadnici Gorske službe spašavanja FBiH (GSSFBiH) iako su bili jučer spremni da krenu još čekaju da se završe određene procedure.
07.02.2023. u 10:27
get url
text

VEZANI TEKST - GSS FBiH dobila odobrenje Vlade FBiH da krenu u Tursku, čeka se na Vijeće ministara BiH

Oni su, naime, dobili odobrenje Vlade FBiH, ali čekaju zeleno svijetlo Vijeća ministara BiH.

S druge strane, tim Civilne zaštite iz Republike Srpske, njih 21, danas u 13:30 sati će sa banjalučkog aerodroma odletjeti u Tursku, u Ankaru, gdje ih dočekati predstavcnici AFADA u čijem će sastavu raditi rekao je za N1 Milan Novitović, direktor CZRS.

Kako nam je rečeno iz Ministarstva sigurnosti BiH odobrenje je potpisano, ali se čeka na odluku Vijeća ministara BiH.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić za Faktor kaže kako Civilna zaštita Republike Srpske ide samostalno.

- Oni su stupili u kontakt sa Vladom Turske i dobili su saglasnot, a i od nas će dobiti ostale potrebne dozvole u skladu sa zakonom – naveo je on.

- Ovi su iskoordinirali, ovi idu, ovi čekaju i tako... Uglavnom, bit će pomoći. Ja upravo potpisujem akt ka Vijeću ministara, odluka o pružanju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje. Očekujem da Vijeće ministara usvoji što prije ovu odluku i da time budu otvorena vrata za pomoć i slanje civilnih zaštita i FBiH i RS-a – dodao je on.

VEZANI TEKST - Tim spasilaca iz BiH spreman da krene u Tursku, čekaju odobrenje Ministarstva sigurnosti

Specijalistički timovi za spašavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije jutros su već stigli u područja pogođena zemljotresom u Republici Turskoj, potvrdio je to zamjenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije Nedeljko Gagić koji je istakao da su po dolasku spasioci čekali podjelu posla i početak potrage za preživjelima.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, po nalogu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, uputio je dva specijalistička tima za spašavanje iz ruševina s 27 pripadnika, službenim psom obučenim za pretragu terena i kompletnom opremom za probijanje, presijecanje i elektronsku pretragu nestalih.

Tim iz Hrvatske za spašavanje unesrećenih u zemljotresu u Turskoj otputovao je sinoć nešto prije 19 sati. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.