open-navfaktor-logo
search
O sigurnosnoj situaciji
Nešić o ubistvu Harrisa Österdahla: Uvijek se može naći način da se uđe u neku zemlju
Na zahtjev ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića prije nešto manje od mjesec dana mjesere sigurnosti u Bosni i Hercegovini podignute su na viši nivo.
07.11.2023. u 18:31
get url
text

VEZANI TEKST - Obračun bandi iz Švedske u Sarajevu: Ko je ubijeni Harris Österdahl, a ko Kurdska lisica, šta je motiv

Uprkos tome, prethodne sedmice svjedočili smo kriminalnom sukobu u kojem je ubijen švedski državljanin Harris Österdahl vođa jednog od narkoklanova.

Ministra sigurnosti pitali smo kako su takve osobe ušle u našu državu s obzirom na to da su mjere sigurnosti podignute.

- Kao što vam je poznato, kriminalne organizacije ne znaju za granice, ne znaju za nacionalne i državne interese. Oni imaju samo svoj interes i tim interesom se rukovode. Bez obzira koliko mjere sigurnosti bile podignute i na kom su nivou, uvijek se može naći način da se uđe u neku zemlju, bilo da se radi o zemljama Zapadnog Balkana, Evropske unije, ili bilo koje druge zemlje u svijetu – naveo je Nešić te dodao:

- Ono što ja želim da pohvalim jeste brzu intervenciju naših policijskih agencija, koordinaciji između MUP-a RS-a i KS te koordinaciju sa državnim sigurnosnim agencijama.

Kako kaže, bez obzira na to što smo imali krivično djelo sa smrtnim ishodom, naše policijske agencije su uradile sve da se izvršioci uhapse te da se spriječi bilo kakvo širenje incidenta.

- Očekivati da se u BiH ne može desiti nikakvo krivično djelo bez obzira na to što su mjere podignute, mislim da nije realno. Onda bi u policijskim agencijama moralo da radi minimum pola građana BiH. Za svaku pohvalu je brza intervencija, dobra koordinacija različitih sigurnosnih agencija i na kraju krajeva hapšenje odgovornih za krivično djelo – rekao je Nešić.

Pitali smo ga i šta su tačno preduzele sigurnosne agencije povodom podignutih mjera sigurnosti.

- Dodatno se osiguravaju mjesta koja bi mogla biti eventualna meta terorističkih napada. Također, budno se motre i osobe koje bi možda mogle u određenom trenutku izvršiti takve napade.

VEZANI TEKST - Nešić: Pratimo dešavanja u Evropi i kretanje osoba koje bi mogle biti opasnost građanima BiH

Znači, povećana je opreznost, budnost, mjere sigurnosti na taj način da mi u ovom trenutku pratimo sa više učesnika sigurnosnih agencija mnoge stvari na nivou BiH da ne bi došlo do terorističkog napada. Ono što je činjenica, jeste da smo bez obzira na to što su podignute mjere ne možemo isključiti rizik i opasnost od terorističkog napada unutar BiH – odgovara ministar sigurnosti.

Nešić sigurnosnu situaciju u BiH ocjenjuje kao stabilnu.

- Sigurnost je na zaista visokom nivou, na mnogo višem nivou nego u mnogim zemljama Evropske unije - zaključuje ministar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.