open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo sigurnosti
Nešić: Obilazio sam kancelarije, nisam popisivao samo Bošnjake, izgleda da su i Srbi i Hrvati išli na džumu
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić reagirao je povodom informacije koju su objavili mediji, da je "u petak, 5. maja, tačno na zvuk ezana sa četiri savjetnika i dva naoružana tjelohranitelja obilazio kancelarije Ministarstva sigurnosti, te izvršio raciju i pravio spisak Bošnjaka koji smo otišli na džumu".
08.05.2023. u 10:57
get url
text

Nešić ne negira da je "u petak pokucao na vrata svake kancelarije, ljubazno pozdravio one koji su na radnom mjestu i evidentirao one koji nisu".

- Pozamašan je bio broj Srba, Hrvata i Bošnjaka koji nisu bili na svom radnom mjestu, a uredno su zavedeni u šihtaricu da su bili prisutni. Izgleda da su i Srbi i Hrvati išli na džumu, ako je suditi po anonimnom emailu.

Zašto sam to uradio? U petak prijepodne zatražio sam jednu informaciju koju mi ​​je neophodna za pripremu za sastanke u Ohridu. Nakon više od dva sata, sekretarica me obavijestila da ne mogu pronaći gospođu koja je trebala da dostavi dokument i da niko ne zna gdje se nalazi. Riječ je o licu srpske nacionalnosti. Naglašavam da ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju. Nekada im je trebalo pola dana da pronađu nekoga, nekad dan, a nekada nisam mogao da radim svoj posao jer službenici jednostavno "stave prst u uho" na svaki zahtjev da se nešto uradi. E sad zamislite ako se tako odnose prema zahtjevima pretpostavljenog, kako se ponašaju prema građanima? - pita se ministar sigurnosti. 

Dalje kaže, da je "zbog opće neodgovornosti prema poslu koja vlada u Ministarstvu, odlučio da obiđe sve kancelarije i provjeri ko je upisan u šiht listi da je tu, a ustvari je otišao kući da sprema ručak ili ispija kafe po gradu ili uopće nije došao na posao". 

- To sam uradio s ciljem da ove sedmice od šefova odsjeka zatražim da sve zaposlene opomenu da se moraju ponašati u skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH i poštovati radno vrijeme kao i građane koji ih plaćaju. Moj jedini kriterij za zaposlene u Ministarstvu je rad i odnos prema poslu. Kao čovjek, razočaran sam što u Ministarstvu postoje ljudi koji svoj nerad i nemar pokušavaju zamaskirati skrivanjem iza nacionalnog i vjerskog i da se tako nešto plasira u medije bez ikakve provjere.

Odgajan sam da duboko poštujem tuđa vjerska osjećanja i nikad mi ni na kraj pameti nije bilo da zadirem u tako senzitivna pitanja, ali neradnicima svih vjera i nacija mogu samo jedno poručiti - da će poštovati Zakon o radu, dolaziti na posao na vrijeme i na vrijeme odlaziti sa posla. Građani Bosne i Hercegovine s pravom očekuju efikasnu i odgovornu administraciju, a ne da plaćaju porez da zaposleni u institucijama tokom radnog vremena obilaze pijace, idu u šoping, na frizure i manikir - poručio je Nešić. 

Na email adresu Novinske agencije Patria jučer je stigao dopis uposlenika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u kojem se ministar sigurnosti Nenad Nešić optužuje za svojevrsni progon Bošnjaka u tom ministarstvu. Dopis nije bio potpisan, a pošiljalac se predstavio kao Bošnjak, Bosanac, demobilisani borac, te zaposlenik Ministarstva sigurnosti.

Pošiljalac je istakao da su "ogorčeni ponašanjem ministara koji dolaze iz kvote bošnjačkog naroda". 

- Prepušteni smo na nemilost velikosrpske strategije razvaljivanja Ministarstva sigurnosti i brutalnog utjerivanja straha u Bošnjake. U više od 10 godina koliko radim u Ministarstvu nikad se nije desilo da je bilo ko popisivao Bošnjake koji su otišli na džumu, a posebno ne ovako brutalno i otvoreno uz oružanu pratnju. Na ovakvom upadu bi mu i Arkan u Bijeljini pozavidio. Naravno, nećete mi zamjeriti to što pišem sa lažnog emaila, ali strah od progona i represije Nešićevih srpskih udarača je veliki. Ne zbog toga što se bojimo već zato što smo u svojoj državi manjina, a i zato što niko od vladajućih Bošnjaka neće stati u našu zaštitu. Zato vas, nezavisne medije, molim da objavite ovu vijest jer je istinita. Neka je demantuju ako nije istinita - navodi se dopisu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.