open-navfaktor-logo
search
Ministar sigurnosti
Nešić predao Tužilaštvu BiH informacije o Schmidtu, oglasila se i Ambasada Rusije
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić predao je danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu prikupljene informacije sigurnosnih agencija o boravku visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH.
16.10.2023. u 13:00
get url
text

Nešić je nakon toga izjavio novinarima da je Tužilaštvu BiH predao sve prikupljene informacije koje su mu dostavile sigurnosne agencije koje se nalaze u sastavu Ministarstva sigurnosti o Christianu Schmidtu, koji se nalazi na teritoriji BiH ili njegovoj oružanoj pratnji, "o svim nezakonitostima koje su radili od trenutka stupanja na teritoriju BiH".

- Očekujem da će Tužilaštvo pokazati da li radi u skladu sa zakonom, da li postupa po dokazima relevantnih institucija BiH, ili ispunjava želje Christianu Schmidtu, koji se nelegitimno predstavlja za visoke predstavnike i koji potpuno nezakonito obavlja ulogu visokih predstavnika - rekao je Nešić.

Dodao je kako očekuje da Tužilaštvo BiH formira predmet protiv Schmidta i da upozna javnost o rezultatima te istrage.

Dali slučajno ili u koordinaciji sa potezima koje je povukao Nešić, danas se o statusu Christiana Schmidta ponovo oglasila Ambasada Rusije. 

- Ponovo objavljujemo da Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini - navodi se u izjavi Ambasade Rusije u BiH.

Dodaje se kako objašnjenje, koje je objavio Ured visokog predstavnika, samo stvara zabludu u vezi sa suštinom ovog pitanja.

- U Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma nedvosmisleno se kaže da se strane obraćaju molbom o imenovanju (imenovanju) visokog predstavnika, koji se odobrava u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Upravo tako su odobravani svi prethodni visoki predstavnici - navode iz Ambasade Rusije u BiH.

Dodaju da je jedini izuzetak bio Christian Schwarz-Schilling, u vezi s kojim je suglasnost Vijeća sigurnosti data ne u obliku rezolucije, nego pisma Predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti UN-a Augustinea Mahiga od 30. januara 2006. godine.

- U slučaju Christiana Schmidta bile su prekršene sve norme usaglašavanja kandidature za tu dužnost. Prvo, njegovo imenovanje dogodilo se uz prekršajni postupak konsenzusa u Upravnom odboru, koji je ispoštovan pri izboru svih prethodnih visokih predstavnika. Drugo, ovaj prijedlog Upravnog odbora nije uslijedio kao reakcija od strane Vijeća sigurnosti UN-a. Štoviše, dvije stalne članice Vijeća sigurnosti – Rusija i Kina – u suštini su uložile veto na rad Christiana Schmidta kao visokih predstavnika.

Bez obzira na pravne trikove, koje se koriste za negiranje realnosti, neosporna činjenica je u tome da Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik - zaključuje se u izjavi Ambasade Rusije u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.