open-navfaktor-logo
search
Ministar sigurnosti BiH
Nešić se hvalio da je dobio pristup tajnim podacima, ponovo provocirao dižući tri prsta
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić objavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da je dobio dozvolu za pristup tajnim podacima stepena "vrlo tajno".
31.10.2023. u 13:07
get url
text

Nešić je pokazao rješenje po kojem ne postoji sigurnosna smetnja za njegov pristup tajnim podacima stepena vrlo tajno. Naglasio je da su to radile sigurnosne agencije BiH.

- Time stavljamo tačku na još jednu spekulaciju i povezivanje mene sa bilo čim drugim. Nažalost, neki ljudi zarađuju novac na taj način da ljagaju druge ljude, ne birajući ni sredstva, ni postupke, ne vodeći računa da li time ugrožavaju možda i sigurnost lica koja se ne nalaze na pozicijama na kojim se ja nalazim, da li ugrožavaju sigurnost moje porodice, moje maloljetne djece - rekao je Nešić.

Foto: AA

Povodom posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen BiH Nešić joj poželio dobrodošlicu i rekao da se nada da će uvidjeti koliko je pozitivnih koraka učinjeno na putu ka Evropskoj uniji, pogotovo Ministarstvo sigurnosti. Rekao je da je zakon o sprečavanju pranja novca na usaglašavanju, kao i da se nada da će u narednim danim taj zakon biti gotov.

Odgovarajući na pitanje o saradnji sa FRONTEX-om rekao je da su tim za pregovore i okvir spremni.

- Mogu da kažem da su u pitanju sati kada će biti na Vijeće ministara. Tako da ćemo ispuniti još jedan veliki korak, formirali smo tim, dogovorili okvir u kom će se kretati taj tim, izabrali smo šefa tima - kazao je Nešić i dodao da "još jednom potvrđuju da je Ministarstvo sigurnosti lokomotiva evropskog puta BiH".

Prema njegovim riječima iz SIPA-e je obaviješten da su dobili naredbu iz Tužilaštva BiH da preduzmu mjere i radnje u cilju provjera osnovanosti navoda iz akta Ministarstva sigurnosti, a koja se tiču Christiana Schmidta, visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

- SIPA postupa po naređenju Tužilaštva i utvrđuje ono što smo mi predali Tužilaštvu da li tu ima elemenata krivične odgovornosti i sve ono na šta bi trebalo da daju odgovor. Ono što me raduje jeste da Tužilaštvo BiH preduzima određene mjere i radnje - rekao je Nešić.

Nešić je ponovo danas podigao tri prsta komentirajući toranj na vrhu Trebevića koji je od sinoć osvijetljen u bojama zastave entiteta Republika Srpska. 

- Ovdje je sve što je normalno neprihvatljivo, a sve što je nenormalano prihvatljivo. Smeta i što se pozdravljam ovako - kazao je Nešić dižući tri prsta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.