open-navfaktor-logo
search
Objaviti pitanja
Nešić zatražio transparentniju konkursnu proceduru za izbor kandidata - kadeta Granične policije BiH
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić uputio je dopis direktoru Granične policije Bosne i Hercegovine Mirku Kuprešakoviću te predsjedniku i članovima Komisije za izbor kandidata - kadeta Granične policije BiH, kojim se traži provođenje tansparentnog procesa izbora kandidata – kadeta Granične policije Bosne i Hercegovine.
21.11.2023. u 15:19
get url
text

S tim ciljem predloženo je da Granična policija BiH pripremi i javno objavi listu pitanja za test općeg znanja za buduće policajce i mlađe inspektore.

Na ovaj način svi kandidati bi imali iste uvjete jer bi se smanjila mogućnost zloupotreba i korupcije od pojedinaca, kakav je bio slučaj sa prethodnim konkursom koji je provođen u Graničnoj policiji BiH, saopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Pitanja općeg znanja bi trebalo javno objaviti na web stranici ili učiniti dostupnim na drugi način, u razumnom roku prije održavanja testa, kako bi se kandidati adekvatno pripremili za konkursnu proceduru, navode iz Ministarstva.

- Zajednički nam je cilj da ovaj proces učinimo maksimalno otvorenim, spriječimo moguće malverzacije i damo jednake šanse svim kandidatima, da bi u transparentnom procesu i selekciji izabrali najbolje policijske službenike Granične policije BiH - naglasio je Nešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.