open-navfaktor-logo
search
Ministar sigurnosti BiH
Nešićeve neprijavljene nekretnine u Srbiji: 2018. "zaboravio" prijaviti firmu, a sada stan i kuću u Novom Sadu
Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik DNS-a, iako je imao zakonsku obavezu, nije prijavio stan i kuću u Novom Sadu koje ima sa suprugom Majom.
02.02.2023. u 19:17
get url
text

VEZANI TEKST - Kako su provjeravani članovi Vijeća ministara: Ministar sigurnosti trenutno bez dozvole za pristup tajnim podacima

Nešić sa suprugom Majom ima stan i kuću u Novom Sadu u Srbiji koje nije prijavio u izjavi o imovinskom stanju koju je popunio prije preuzimanja ministarske pozicije.

On je novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao da je kontaktirao Vijeće ministara BiH i da mu je rečeno da se imovina supružnika ne prijavljuje.

- U upitniku nigdje ne piše imovina bračna, nego piše imovina koja se vodi na vama - komentarisao je Nešić.

Međutim, nakon što mu je novinarka pročitala propise, on je spustio slušalicu.

U januaru 2023. godine Nešić je imenovan za državnog ministra, a prije toga je imao obavezu da Vijeću ministara dostavi popunjenu izjavu sa podacima o: radnom iskustvu, obrazovanju, stranačkoj pripadnosti i imovini koju posjeduje u BiH i van nje.

Neprijavljeni stan od 98 kvadrata smješten je u užem centru Novog Sada, dok se kuća od 177 kvadrata nalazi u mirnom naselju sa druge strane Dunava, blizu Petrovaradinske tvrđave, prepoznatljivom historijskom simbolu ovog grada.

Nešić je u obrascu izjave napisao da posjeduje dva stana od 182 i 164 kvadrata te dvije garaže od po 13 kvadrata u Tivtu, gradiću u Bokokotorskom zaljevu u Crnoj Gori. Prijavio je i zemljište u Novom Sarajevu i u Istočnom Sarajevu. Naveo je da je vlasnik trgovačke firme "N-group" u kojoj je direktorica njegova supruga. Također, Nešić je naveo i da je direktor firme "N trade" koja je u vlasništvu njegovog brata Predraga. Dodao je da je brat direktor firme "Energoinvest-automatika" koja se bavi iznajmljivanjem mašina i opreme. Otac Rade je vlasnik trgovačke firme "Dar-Company".

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerava tačnost podataka koje su kandidati za Vijeće ministara BiH naveli u izjavama. Međutim, provjeravaju samo imovinu koja se nalazi u BiH.

VEZANI TEKST - Nešić: Imam dozvolu za oružje, nemam Sky aplikaciju, nadležni neka se bave novinarima koji pišu o meni

U SIPA-i su ranije novinarima rekli da ako i pronađu da pojedini podaci nisu istiniti, to navode u konačnom izvještaju koji prosljeđuju mandataru za sastav Vijeća ministara. On dalje odlučuje kako će postupiti u skladu sa dobijenim informacijama i o tome ne obavještava SIPA-u.

Ovo nije prvi put da Nešić zaboravlja prijaviti sve što ima. Krajem 2021. godine novinari CIN-a su pronašli da je Nešić prećutao da ima firmu "N-group" koju je osnovao 2016. Ovu firmu nije prijavio u imovinskom kartonu koji je dostavio Centralnoj izbornoj komisiji 2018. godine nakon što je izabran za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Tada je prijavio stanove u Novom Sadu u Srbiji i u Budvi u Crnoj Gori kojeg je u međuvremenu prodao.

Nešić je diplomirani pravnik i profesionalnu karijeru je započeo kao pripravnik u Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo 2006. godine. Nakon godinu dana pa sve do 2014. radio je kao inspektor Kriminalističke policije u ovoj instituciji. Te godine se učlanjuje u DNS. Dvije godine poslije je postavljen za v. d. direktora Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" što je radio sve do 2020. kada postaje predsjednik DNS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.