open-navfaktor-logo
search
Kadar SDS-a
Nešković: Građani i narodi bili bi sretniji ukoliko bi u Ustavnom sudu BiH sjedile samo domaće sudije
Smatramo da strane sudije treba da budu zamijenjene domaćim sudijama. Postoji više razloga za donošenje ovog zakona, a to su prije svega preporuke Evropske komisije i postoje brojne sugestije sa mnogih strana da je trenutna regulativa koja definiše izbor sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine zastarjela i nije adekvatna, istakao je danas na press konferenciji Želimir Nešković, delegat u Domu naroda BiH, izlažući prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH koji je SDS uputio u proceduru.
29.08.2023. u 13:32
get url
text

- Ustavom BiH je regulisano pitanje rada stranih sudija na način da njihov mandat istječe nakon roka od 5 godina od njihovog imenovanja te da nakon toga oni trebaju biti zamijenjeni domaćim sudijama. Parlamentarna skupština BiH je tako u mogućnosti da predloži zakon kojim se izbor sudija definiše na drugi način - obrazložio je Nešković.

On je kazao da imajući u vidu karakter Bosne i Hercegovine i složenost njene ustavne strukture da smatra da bi građani i narodi bili sretniji ukoliko bi u Ustavnom sudu BiH sjedile samo sudije iz Bosne i Hercegovine.

- Najvažnije pitanje je da se novim zakonom o Ustavnom sudu, a ne pravilnicima kao što je to danas slučaj, određuje i način izbora sudija, ali i način funkcionisanja i odlučivanja ove institucije. Zakonom se predlaže broj sudija koji je devet i u tom sastavu nema stranih sudija. Zakonom se definiše da u Ustavni sud BiH mogu biti birani samo građani BiH i to na način da Zastupnički dom Parlamenta FBiH bira šest sudija, a Narodna skupština Republike Srpske bira troje sudija. Iz reda svakog od konstitutivnih naroda može biti birano najviše troje sudija. Način odlučivanja govori da se odluke donose većinom glasova, ali u toj većini mora da učestvuje najmanje jednim glasom, glasom jednog sudije svakog od konstitutivnih naroda i svakog entiteta - obrazložio je Nešković.

Delegat u Domu naroda BiH je naglasio da je SDS zakon predložio po hitnom postupku iz razloga što smo svjedoci brzog donošenje reformskih zakona dok na dnevnom redu još nemamo donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH što je jedan od zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

- Zajedno su SDS i SNSD 2016. godine predložili isti ovaj zakon o Ustavnom sudu BiH i njega su redom potpisali šest zastupnika iz kluba SNSD-a i šest zastupnika iz Kluba SDS-a i možete dobiti na uvid njihove potpise. SNSD zato nema razloga da spriječi da ovaj prijedlog zakona dođe na dnevni redi i očekujemo da će naš zakon podržati. Imamo i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske da ni jedan reformski zakon ne može biti usvojen dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH - zaključio je Nešković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.