open-navfaktor-logo
search
Šta je razlog
Nestašica lijekova, a nema ni zamjenskih: Najgore je sa onkološkim terapijama, to direktno ugrožava život pacijenata
Hrvatska se součava sa nedostatkom lijekova, posebno za onkološke pacijente, ali i antibiotika i antidepresiva, saopćila je ovih dana tamošnja agencija za lijekove i medicinske proizvode.
24.04.2023. u 10:10
get url
text

Kakva je situacija u Bosni i Hercegovini, kojih lijekova trenutno nema i zašto, pokušali smo saznati u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, no odgovor nam do objavljivanja teksta nije stigao.

Spora registracija

Iz Komore magistara farmacije Federacije BiH upozoravaju kako je naša zemlja po tom pitanju u goroj situaciji od zapadnih susjeda.

Kažu kako su defekture sa određenim lijekovima česta pojava i to do sada nije pričinjavalo velike probleme jer su uvijek postojali zamjenski, generički isti lijekovi.

Međutim, sada smo u situaciji da, kako kaže Marin Crnogorac, predsjednik Komore, "nemamo ni zamjenskih lijekova".

- Spomenuo bih Cefuroxime, antibiotik u obliku sirupa, ali i Azithromycin kojih već dugo nema. No prema informacijama kojima raspolažem, još gora situacija je sa onkološkim terapijama jer ako se sa nestankom te terapije suočava Hrvatska, to se automatski preslikava na BiH. Prema nekim najavama, bit će još i gore, a to znači da su ugroženi životi pacijenata. Zemlje EU-a reagiraju odmah, kod nas defekture lijekova koje se događaju svaki dan, uglavnom prolaze ispod radara - ističe Crnogorac.

Kaže da razlog za nestanak lijekova ne zna jer Komora ne raspolaže pravom informacijom od samih proizvođača.

- Hrvatska, koja je članica Evropske unije, godinu kasni sa registracijom novih lijekova koju su proizvedeni u Evropskoj uniji i u tim zemljama već uvršteni na esencijalnu listu. Da bi jedan takav lijek došao u BiH, u prosjeku treba čekati dvije i po godine, a nekada i duže. Nama za registraciju inovativnih lijekova, koji spašavaju živote, treba dvije i po godine, a po meni krivac je organizacija države jer kad lijek uđe u BiH, posebno se mora registrirati u Federaciji BiH, a posebno u RS-u, a potom u većem entitetu postoji 10 lista i na svaku od njih lijek mora doći. Nadalje, imamo Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH, čiji uposlenici rade koliko mogu, ali oni jednostavno ne stižu sve jer im nedostaje ljudi. Mišljenja sam da bismo, s obzirom na to da nismo članica EU-a, neke stvari mogli i "poprijeko" napraviti, a to znači, ako je nešto prošlo u uniji, da to automatski registriramo u cijeloj državi. Naravno, to je stvar entitetskih ministarstava zdravstva i Ministarstva civilnih poslova BiH da se oko toga dogovore i Agenciji daju zeleno svjetlo da može tako postupiti. Ovako nismo mi baš toliko zdraviji od Evropljana da na esencijalne lijekove možemo čekati i po nekoliko godina - pojašnjava Crnogorac.

Proizvođači se odmakli od BiH

Istakao je i problem sa nekim Udruženjima oboljelih koja, zbog mišljenja da su lijekovi skupi, koče njihovu registraciju u BiH.

- To je razlog i što su se proizvođači lijekova odmakli od BiH, pa smo došli u situaciju da nam ih više ne žele ni prodati. S obzirom na to da živim u pograničnom dijelu, znam mnoge koji iz BiH idu u Hrvatsku kako bi nabavili lijekove, a i prijavljuju se u susjednoj zemlji. U Hrvatskoj, gdje je puno niži PDV na lijekove nego u BiH, oni su skuplji od 30 do 40 posto. Zabrinjavajuća je činjenica da najpoznatiji i najmoćniji proizvođači lijekova u svijetu u Sarajevu imaju samo po jednog predstavnika koji, da se tako izrazim, radi na održavanju postojećeg stanja. Znači, sa svojim inovativnim lijekovima oni više i ne pokušavaju ući u BiH - naglašava Crnogorac.

Dobra stvar je što BiH ima farmaceutsku industriju. Međutim, prema riječima Crnogorca, naša zemlja ne može proizvesti sve.

- Naši proizvođači ne mogu raditi ni generički isti lijek koji se sada pojavio u EU jer treba proći registraciju od dvije i po godine. Mi možemo misliti kako smo važni, ali smo za EU treća zemlja i naravno da su farmaceutskim kompanijama puno važnije Njemačka ili Francuska - dodaje Crnogorac.

Komora, osim apelima, ne može puno učiniti jer je sve do nadležnih ministarstava zdravstva.

- U Federalnom ministarstvu zdravstva postoji jedno stanje koje traje predugo, a to je da ono nema ministra koji je preminuo, a zbog dobro poznatih odnosa koalicijskih stranaka novi nije imenovan. Sve stoji, a to ministarstvo je važno, iako je dosta toga i do Ministarstva civilnih poslova BiH - kazao je Crnogorac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.