open-navfaktor-logo
search
Sigurnosne prijetnje
Neustavno obilježavanje 9. januara: Cikotić upozorio komandanta EUFOR-a na prisustvo radikalnih grupa  
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić uputio je pismo komandantu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini general-majoru Antonu Wesselyju zbog sigurnosnih prijetnji povezanih sa obilježavanjem 9. januara na području Istočnog Sarajeva.
06.01.2023. u 18:28
get url
text

Ministar Cikotić je informisao komandanta Wesselyja da dostupne infomacije obavještajnih i sigurnosnih struktura upućuju na moguće prisustvo nekoliko radikalnih i ekstremističkih grupa iz RS-a, Srbije i Rusije na području entiteta Republike Srpske.

Također, podsjetio je i na reakcije udruženja vetarana u Kantonu Sarajevo koje smatraju ovaj događaj neoprihvatljivim, s obzirom na to da je Ustavni sud BiH obilježavanje ovog datuma proglasio neustavnim, saopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Imajući u vidu moguće prijetnje miru i sigurnosti u Bosni i Hercegovini koje ovaj događaj može prouzročiti, ministar Cikotić je izrazio očekivanje da EUFOR-a u skladu sa mandatom i ovlastima, poduzme adekvatne mjere za osiguranje zakonskog i ustavnog funkcionisanja svih institucija, kao i mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.