open-navfaktor-logo
search
Uputili dopis
Nevladine organizacije i poslovni subjekti traže zabranu rada DVD Blagaj
Nevladine organizacije i poslovni subjekti s područja Mjesne zajednice Blagaj uputili su Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK, Federalnom štabu civilne zaštite, Štabu civilne zaštite Grada Mostara, Štabu civilne zaštite HNK i Policijskoj stanica Mostar Jug zahtjev za izricanje trajne mjere zabrane obavljanja djelatnosti udruženju Dobrovoljnom vatrogasno društvo (DVD) Blagaj na Gradskom području Mostar Jugoistok.
22.04.2020. u 19:26
get url
text

Kao jedan od razloga navode da je DVD 11. aprila "radilo dezinfekciju hlorom najfrekventnijih ulica u Blagaju počevši od 18 sati, prije policijskog časa, dok se veliki broj djece nalazio u dvorištima ili su šetali sa svojim roditeljima".

Također, kako navode, na ulicama i dvorištima su se nalazili i drugi građani.

- Ovim činom, DVD Blagaj je ugrozio zdravlje velikog broj stanovnika MZ Blagaj, o čemu su građani odmah upoznali Policijsku stanicu Mostar-Jug i Operativni centar civilne zaštite. Dezinfekcija je rađena bez naloga Štaba Civilne zaštite Grada Mostara i u nedozvoljeno vrijeme, čime su dodatno ugrozili zdravlje svih građana MZ Blagaj čime čine elemente kaznenoga djela - naveli su.

Za tu aktivnost, tvrde oni, traži se i naknada.

- Dezinfekciju koju rade mimo planova Štaba CZ Grada Mostara u pojedinim dijelovima Grada Mostara nezakonito naplaćuju svoj rad direktno od građana- ističu u zahtjevu.

Svakodnevnim aktivnostima, tvrdi se dalje u zahtjevu, narušavaju sistem civilne zaštite u Gradu Mostaru, jer na Gradskom području Mostar Jugoistok već djeluje Dobrovoljno vatrogasno društvo-gradskog područja Mostar Jugoistok kao jedino legitimno i prepoznato od Štaba civilne zaštite Grada Mostara.

{$galerijaFotografija}

- S obzirom na to da DVD Blagaj nezakonito u vremenu pandemije koronavirusa (COVID-19) mimo planova štabova CZ nezakonito radi dezinfekciju, narušava sistem civilne zaštite, programe zaštite i spašavanje, unosi nemir i narušava zdravlje građana u Gradskom području Mostar Jugoistok, tražimo hitno poduzimanje odgovarajućih koraka kako bi se ovom Društvu trajno zabranilo obavljanje djelatnosti na Gradskom području Mostar Jugoistok - stoji u upućenom dopisu.

Nadležne institucije pozivaju da uskrate bilo kakvo finansiranje nezakonitog i nelegitimnog udruženja DVD Blagaj, jer se, dodaju, radi o privatnom udruženju, a ne udruženju koje može obavljati poslove zaštite i spašavanja.

Screenshot_5.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.