open-navfaktor-logo
search
Odnos nastavnika
Nevolje u online učionicama: Na šta su se žalili roditelji učenika
Uplakano dijete, nastavnik koji se prema djeci ponaša kako to priliči jednom pedagogu, a njegovi časovi izazivaju mučninu kod djece, ovim riječima počinje razgovor jedna majka, roditelj učenika osnovne škole.
02.12.2020. u 22:20
get url
text

Kaže da je i u njeno vrijeme bilo nastavnika koji su bili nezadovoljni pa bijes iskaljivali na djeci, koji su bili neostvareni illi sretni kada nekom drugom zadaju nevolju, a bilo je i onih koji su bili "na svoju ruku".

- Dosta toga se pokazalo kroz online nastavu, svjesna sam da ni nastavnicima nije lahko, ali neki baš imaju potrebu da se iživljavaju na djeci – priča ova majka, te nastavlja:

- S druge strane, toliko je dobrih profesora, pedagoga, koji nauče djecu da uče, da vole školu i predmet koji predaju, da je šteta što im glavobolju zadaju pojedinci.

Na društvenim mrežama često se komentiraju postupci nastavnika prema učenicima, neki su opravdani dok drugi nisu. Svi se slažu u jednom, a to je da je uvijek bilo nastavnika koji su radili po svom te da se nije moglo puno utjecati na njihov rad i odnos prema učenicima.

Iz Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo ističu kako su imali slučajeve prijave nedoličnog ponašanja nastavnika.

- Prijave su se najčešće odnosile na neprimjeren način komunikacije s učenicima tokom odvijanja online nastave, prekomjeran obim nastavnih sadržaja koji se zadaje učenicima za rad kod kuće, obavezu prepisivanja obimnog materijala koji se dostavlja učenicima, način ocjenjivanja neusklađen s načinom odvijanja online nastave u vanrednim okolnostima – pojašnjavaju iz Zavoda.

Ističu kako Prosvjetno-pedagoški zavod Kantona Sarajevo u vrijeme stanja pandemije uvjetovane COVID-19 vrši samo usmjerene stručne nadzore nad radom odgojno-obrazovnih ustanova, nastavnika i stručnih saradnika i to po dobijanju predstavki/saznanja od strane roditelja, učenika ili drugih subjekata.  

- S obzirom na to da je online nastava novina u radu škola i nastavnika, nastavnici su u ovakvu nastavu ušli relativno nepripremljeni i nedovoljno osposobljeni za primjenu IT tehnologija i platformi za rad s učenicima, odnos nastavnika prema učenicima može se prevenirati, dograđivati kontinuiranim praćenjem rada nastavnika, edukacijom i kontinuiranom i otvorenom saradnjom sa roditeljima – zaključuju.

Iz Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ističu kako vrše pedagoško-stručni nadzor u skladu s važećim pravilnicima.

- Kada je u pitanju djelovanje po pitanju nasilja, sve škole postupaju po Protokolu o postupanju škole u situacijama nasilja, koji ima razvijene mehanizme djelovanja ukoliko dođe do nasilja. Međutim, prema podacima kojima raspolaže Pedagoški zavod Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, nije bilo prijavljenih slučajeva nasilja, gdje bi se postupilo u skladu s Protokolom. Zasluge za ovu situaciju u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde pripadaju ne samo mehanizmima nadzora koji provodi Pedagoški zavod, nego i zalaganju i djelovanju školskog menadžmenta i stručnih saradnika (pedagozi, psiholozi i socijalni radnici) i nastavnika, koji u svom radu i djelovanju nastoje biti model nenasilnog ponašanja i razvoja nenasilne komunikacije, kako u redovnoj nastavi u učionici, tako i u realizaciji online nastave – kazali su za Faktor iz Pedagoškog zavoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.