open-navfaktor-logo
search
Velika šteta
Nevrijeme napravilo haos u Bihaću: Nestalo struje, jak vjetar čupao i krovove sa stambenih zgrada
Olujno nevrijeme i udari vjetra od 90 kilometara na sat, rano jutros su u Unsko-sanskom kantonu (USK) uzrokovali brojne prekide u snabdijevanju strujom. Pričinjena je i velika materijalna šteta na privatnim i poslovnim, kao i objektima kolektivnog stanovanja. Porušeno je drveće na više lokacija u središtu Bihaća i okolici.
03.11.2023. u 10:53
get url
text

VEZANI TEKST - Iz Civilne zaštite Kantona Sarajevo pozvali na oprez zbog nevremena

Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije tehničke intervencije. U naselju Izačić jak vjetar izbio je prozore na benziskoj pumpi "Bushell".

- Vatrogasna jedinica je isključila struju uz asistenciju radnika Elektrodistribucije Bihać, da ne bi došlo do požara, te su na povratku uklonuli drvo sa ceste. U ulici Nositelja hrvatskog trolista vatrogasna jedinica je uklonila srušeno stablo sa kolovoza – navodi se u izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

- U skoro svim općinama i gradovima našeg kantona došlo je do brojnih prekida na dalekovodima i niskonaponskoj mreži. Najviše problema sa snabdijevanjem električnom energijom evidentirano je u Bihaću, Cazinu, Bosanskoj Krupi i Ključu. Zaprimljene su i dojave o pričinjenoj materijalnoj šteti, te porušenom drveću na više lokacija. Svi raspoloživi timovi od jutros su na terenu - saopćeno je iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite USK.

Velika šteta pričinjena je i na objektu "Foča" u sklopu Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, kao i na Područnoj školi "Kamenica" u mjesnoj zajedinici Izačić.

- Prema onome što mogu vidjeti u dvorištu škole, uslijed velikog nevremena gotovo 80 posto krova je vjetar digao i uz to barakadirao put koji vodi do ulaza. Nismo imali izbora nego danas odgoditi nastavu. Nadam se brzoj reakciji i intervenciji nadležnih kako bismo nakon jesenjeg raspusta mogli nesmetano započeti nastavni proces - kazao je direktor škole Amir Smajić.

I u Zeničko-dobojskom kantonu zabilježene su intervencije.

Vatrogasna jedinica grada Zavidovići imala je tri tehničke intervencije na uklanjanju stabala, koja su usljed jakog vjetra pala na ceste u naseljenim mjestima Skroze, Laz i Potklečje.

-  Meteorolozi upozoravaju na jake udare vjetra i padavine tako da savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala.

Posebno izdvajamo magistralni put Jajce-Banja Luka (Podmilačje) i Olovo-Kladanj (Karaula) gdje je došlo do rušenja stabala, što ugrožava sigurnost saobraćaja - kažu u Federalnoj upravi civilne zaštite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.