open-navfaktor-logo
search
Pogođeno više gradova
Nevrijeme širom BiH: Vjetar čupao stabla, nestajalo struje
Nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini sinoć je zahvatilo snažno nevrijeme i zabilježena je materijalna šteta.  
19.07.2023. u 08:10
get url
text

Vjetar je obarao stabla, a u nekim gradovima nestalo je i struje. U Mostaru su oborena stabla, ali nije bilo prijavljene veće materijalne štete, baš kao ni u Sarajevu. U Sarajevu je oboreno nekoliko stabala i stub ulične rasvjete. Nekoliko stabala koje je iščupao vjetar našlo se na putu i u Travniku.

U Zenici je tokom noći nestajalo struje usljed grmljavine, a također nije bilo prijavljene značajnije materijalne štete. U Gornjem Vakufu je u kratkom vremenu pala velika količina kiše. Vjetar je obarao drveće i u Banjoj Luci, u kojoj je dio grada ostao bez struje. Nevrijeme uz kišu i grmljavinu pogodilo je i Bihać, a jak vjetar je pravio štetu u Šipovu. 

Povodom olujnog nevremena praćenog jakim vjetrom, grmljavinom i mjestimičnom kišom koje je sinoć pogodilo Hercegovinu, vatrogasci diljem Hercegovačko-neretvanskog kantona su imali pune ruke posla. Prema informacijama Operativnog centra civilne zaštite HNK, najviše je pogođen Mostar, gdje su vatrogasci imali veći broj intervencija koje su uključivale pilanje i uklanjanje oborenih stabala s kolovoza, kao i s automobila, a uslijed olujnog nevremena došlo je do prekida napajanja električnom energijom u nekoliko mostarskih i konjičkih naselja. Kišno nevrijeme pogodilo je i općine Jablanica i Prozor-Rama.

U Bugojnu su također stabla pala na saobraćajnice, a mještani su uzeli stvari u svoje ruke i raščistili puteve. Vjetar je čupao stabla i u Visokom.

Tokom noći zbog nevremena na brojnim lokalitetima saobraćalo se otežano, a dolazilo je i do prekida u saobraćaju. Jutros su sve saobraćajnice prohodne, a uvjeti za vožnju povoljni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.