open-navfaktor-logo
search
Inspekcija utvrdila
Nezakonita marža uzimala se na cijenama mlijeka, jaja, šećera, riže, tjestenine i dječijih pelena
Prošle su dvije godine od kako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odlučila da inspekcija kontrolira visinu marže na osnovne životne namirnice. Inspekcija je vrijedno radila, kažnjavala firme koji su kršili ograničenje marže, ali to nije puno pomoglo građanima jer cijene osnovnih životnih namirnica konstantno rastu.
04.07.2023. u 21:16
get url
text

VEZANI TEKST - Ograničenje marži izgubilo logiku, cijene hrane nezaustavljivo rastu u Federaciji BiH

Tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove od aprila 2021. godine, odnosno od donošenja odluka Vlade FBiH  kojim se određuje marža za listu od 17 grupa osnovnih životnih namirnica, kao i za naftne derivate, u kontinuitetu provodi inspekcijske nadzore, te osigurava konstantnu prisutnost i u praćenju stanja po pitanju kontrole cijena, ali to nije dovoljno i cijene bukvalno divljaju. 

- Kontrola cijena predstavlja sastavni dio redovnog godišnjeg i mjesečnih planova rada Federalnog tržišnog inspektorata, kao i Plana pojačanih inspekcijskih nadzora za 2023. godinu koji se trenutno provodi i traje od 13. marta do 22. augusta 2023. godine. Po pitanju pritužbi građana, u ukupnoj strukturi dominiraju prijave za zaštitu prava potrošača i fiskalizaciju, dok je povodom povećanja cijena u svim kategorijama od početka godine do polovine juna 2023. godine primljeno 56 prijava građana putem telefona za prijave, web-stranice i e-maila Uprave – kazali su za Faktor iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Od januara do polovine juna 2023. godine, federalni tržišni, turističko-ugostiteljski inspektori Federalnog tržišnog inspektorata izvršili su 346 inspekcijskih nadzora po pitanju kontrole cijena.

- Utvrdili smo porast nepravilnosti u formiranju cijena, a dominantno kod osnovnih životnih namirnica, naročito kod cijena mlijeka, jaja, šećera, riže, tjestenine, a potom i mesnih konzervi, te dječijih pelena i sredstava za higijenu (deterdženti, sapuni). U apotekama su zabilježene nepravilnosti kod formiranja cijena pelena za odrasle i sredstava za higijenu. Inspektori su izdali 217 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 133.500 maraka – pojašnjavaju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Nakon prikupljenih podataka od kantonalnih inspekcija, zajedno sa nadzorima federalne tržišne inspekcije, na području Federacije BiH dizale su se cijene osnovnih životnih namirnica, bez obzira na kazne.  

- Prema trenutno dostupnim, ali nepotpunim informacijama po pitanju kontrole cijena u periodu januar - maj 2023. godine izvršeno je oko 885  inspekcijskih nadzora, donesena su 52 rješenja o otklanjanju nedostataka, te planirano izdavanje 452 prekršajna naloga u procijenjenom finansijskom iznosu od 276.020 maraka. Udio utvrđenih prekršaja unutar broja izvršenih inspekcijskih nadzora je oko 52 posto. U proteklih pet mjeseci 2023. godine najviše su se kršile odluke Vlade FBiH o maržama za listu osnovnih životnih namirnica. Veći broj utvrđenih nepravilnosti za koje je planirano izdavanje prekršajnih naloga u ovom izvještajnom periodu zabilježen je na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Bosansko-podrinjskog kantona, zaključuju iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.