open-navfaktor-logo
search
Potvrdio Bukvarević
Nezaposleni borci mlađi od 57 godina uskoro će primati pomoć, kantoni mijenjaju zakone
Implementirajući Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica Tuzlanski i Sarajevski kanton su na vladama usvojili izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca. Time je prema riječima Salke Bukvarevića, federalnog ministra za boračka pitanja, otvoren put za usvajanje zakona na kantonalnim skupštinama, a potom će borci moći početi s predajom zahtjeva za egzistencijalnu novčanu pomoć.
14.04.2020. u 11:40
get url
text
Demobilisani borci
Demobilisani borci

Ministar Bukvarević je obišao Tuzlanski i Sarajevski kanton koji su ga upoznali sa dosadašnjim radom na implementaciji Zakona o demobilisanim borcima.

- Vlada Kantona Sarajevo je jučer na svojoj sjednici utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o dopunskim pravima boraca. Također Vlada Tuzlanskog kantona je prije nekoliko dana utvrdila izmjene i prijedlozi su upućeni prema skupštinama kantona. Dakle, i mi ćemo nastaviti obilazak i drugih kantona. Ovo su lijepe vijesti iz KS, uvaženi su zahtjevi boraca i ide to na Skupštinu KS. Očekuju oni do kraja aprila da bude sjednica Skupštine, a onda u maju da mogu borci predavati svoje zahtjeve za dobijanje egzistencijalne novčane pomoći - rekao nam je Bukvarević.

Podsjeća da je na snagu stupila i odluka u ZDK, koja tretira borce mlađe od 57 godina.

- Borci već prikupljaju papirologiju i predaju. Tamo se već pripremaju općinske službe BIZ-a i kantonalno ministarstvo da donese rješenja. U Kantonu Sarajevo je oko 4.000 nezaposlenih boraca mlađih od 57 godina, a u Tuzlanskom kantonu je taj broj mnogo veći, oko 7.000 je, oni ubuhvataju i Podrinje. I jedan i drugi kanton će za egzistencijalnu pomoć izdvojiti po pet miliona KM - rekao nam je Bukvarević.

Dodaje da će u KS ići po pet KM za svaki mjesec proveden u vojsci, dok je u TK nakon što zakon usvoji Skupština TK donijeti podzakonski akt, dok vidi koliko je tačno boraca mlađih od 57 godina, kojim će se odrediti visina po mjesecu provedenom u vojsci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.