open-navfaktor-logo
search
Posljedice covida
Nezaposleni demobilisani borci dobili jednokratnu pomoć od Općine Novo Sarajevo
Demobilisanim nezaposlenim borcima Općina Novo Sarajevo iz budžeta je dodijelila jednokratnu novčanu pomoć.
29.07.2020. u 11:49
get url
text

U Sportskoj dvorani "Novo Sarajevo" 105 demobilisanih boraca potpisali su ugvore za dodjelu jednokratne pomoći, a svakom od njih po 200 maraka bit će uplaćeno na račun najkasnije sutra.

- Na javni poziv se prijavilo 105 demobilisanih boraca koji su bili na Birou za zapošljavanje Novo Sarajevo. Sada ih imamo u evidenciji i ukoliko se ukaže potreba da im opet pomognemo, Općina će to i učiniti jer ova kategorija stanovništva nije obuhvaćena ni kantonalnim ni federalnim zakonom za dobijanje pomoći – pojasnio je načelnik Koldžo. 

Radi se o jednoj od četrnaest mjera koje se provode putem javnih poziva u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće Općine Novo Sarajevo. 

- Nezaposlen sam od 1996. godine i imam četveročlanu porodicu, gdje niko ne radi. Živimo od dječijeg doplatka koji dobijamo. Ovo što smo danas dobili od Općine Novo Sarajevo veoma nam znači jer ovo je dokaz da demobilisani borci nisu zaboravljeni – kazao je Mahmut Lakota, demobilisani borac.

Ismet Smajlović, demobilisani borac, kaže da je načelnik Koldžo uvijek vodio računa o borcima i pomagao.

- I ja sam bez posla već četiri godine i samo supruga radi i ovih 200 maraka nama puno znači. Sijemo malo u našoj bašči i tako preživljavamo – kaže Smajlović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.