open-navfaktor-logo
search
Uredba
Nezaposleni u Federaciji će dobiti po 100 KM od Vlade FBiH, donosimo detalje
Nezaposleni u Federaciji Bosne i Hercegovine, oko 270.000 njih, izmjenom Uredbe o pomoći stanovništvu koja će se danas naći na sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru, dobit će po 100 KM pomoći.
22.09.2022. u 10:54
get url
text

Novac će nezaposlenima biti uplaćen na njihove transakcijske račune najkasnije do 30. novembra, stoji u Uredbi, saznaje Faktor.

- Novac će se osigurati u budžetu FBiH za ovu godinu i bit će doznačen kantonalnim službama za zapošljavanje, nakon što oni dostave zahtjev za isplatu, uz konačan spisak korisnika jednokratne novčane naknade.

Kantonalne službe za zapošljavanje će isplatiti jednokratnu novčanu pomoć uplatom na transakcijski račun osobama najkasnije do 30. novembra ove godine, ukoliko u evidenciji posjeduje valjan podatak o transakcijskom računu.

Ukoliko služba ne posjeduje podatak o transakcijskom računu, osoba koja ostvaruje pravo na naknadu dužna je najkasnije do 30. oktobra dostaviti nadležnoj kantonalnoj službi podatak o transakcijskom računu - navodi se u Uredbi.

U obrazloženju za donošenje dopune postojeće Uredbe stoji kako se Federacija i dalje suočava sa značajnim inflatornim pritiscima koji sve više pogađaju njene građane. 

- Nažalost, ova poskupljenja pogađaju sve građane Federacije jednako, i posebno su bolna za one nižeg materijalnog statusa, čiji životni standard naročito trpi posljednjih mjeseci.

Iako je rast cijena izazvan vanjskim faktorima, prije svega kao posljedica globalne pandemije i rata u Ukrajini, Vlada Federacije je već poduzela niz mjera kako bi zaštitila najranjivije kategorije. Tako su 2022. godine povećane penzije i boračke naknade, te značajan novac izdvojen za poljoprivredu i robne rezerve s ciljem intervencije na cijene hrane.

Dalje, Vlada FBiH je predložila donošenje niza zakona koji pružaju materijalnu podršku određenim kategorijama poput roditelja i njegovatelja i djece koja dolaze iz materijalno ugroženih porodica - navodi se u obrazloženju i dodaje:

- Konačno, nemajući mogućnost da utječe na cijene gasa i nafte, Vlada FBiH nastavlja sa subvencioniranjem cijene električne energije za domaćinstva, te ograničavanje marže kako bi spriječila moguće zloupotrebe trenutnog stanja radi ostvarivanja profita.

Uz sve ovo rast javnih prihoda u prvih šest mjeseci 2022. godine je također mogućio Vladi da dodatno interveniše u vidu pružanja jednokratne finansijske pomoći u iznos od 100 KM kategorijama koje su posebno pogođene inflacijom kroz Uredbi po pomoći stanovništvu koja je donesena u julu.

Sadašnjom dopunom Uredbe Vlada Federacije proširuje obuhvat programa pomoći i u isti uvrštava i nezaposlene osobe. Na ovaj način Vlada FBiH ostaje privržena principu prema kojem višak javnih prihoda direktno usmjerava građanima kojima su oni najpotrebniji.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.