open-navfaktor-logo
search
Okončana sjednica
Nezavisni odbor konačno odlučio: Ide konkurs za direktora SIPA-e
AUTOR: Faktor
20.05.2024. u 21:56
get url
text
Nezavisni odbor PSBiH
Nezavisni odbor PSBiH
FOTO: PSBiH
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine donio je odluku o raspisivanju javnog konkursa za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te utvrdio tekst konkursa koji će biti objavljen u narednom periodu, saopćeno je večeras nakon sjednice ovog tijela.
Kako smo ranije pisali, aktuelnom direktoru SIPA-e Darku Ćulumu kojeg je Vijeće ministara imenovalo 2020. godine, mandat istječe u julu ove godine. 
Prema Poslovniku o radu Nezavisnog odbora, konkurs mora biti raspisan tri mjeseca prije isteka mandata aktuelnom direktoru, ali se očito kasnilo. Prošlog mjeseca bilo je više pokušaja održavanja sjednica Nezavisnog odbora, ali su članovi ovog tijela spriječenost dolaska na sjednicu pravdali medicinskim razlozima.
Osim odluke o raspisivanju konkursa za direktora SIPA-e, Nezavisni odbor danas je na sjednici razgovarao s rukovodstvom Granične policije BiH u cilju sagledavanja njihovog rada.
Također, kako je saopćeno, članovi Nezavisnog odbora primili su u posjetu nerezidentnog ambasadora Republike Irske za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Ljubljani, NJ. E. Adriana Farrella.
- Razgovarano je o posjeti Republici Irskoj, koju su članovi Nezavisnog obora preduzeli u okviru TAIEX programa Evropske komisije. Posjeta članova Nezavisnog odbora Republici Irskoj preduzeta je u cilju sagledavanja najboljih evropskih praksi u radu nezavisnih i srodnih tijela koja se bave provođenjem procedure za izbor čelnika policijskih agencija. Tokom susreta sa ambasadorom Farrellom izražena je obostrana zahvalnost za dobru organizaciju i realizaciju ove posjete - navedeno je u saopćenju.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.