open-navfaktor-logo
search
Završena jedna sjednica
Nezavisni odbor obavio intervjue, slijedi rangiranje: Ko će voditi bh. policijske agencije
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavio je intervjue s kandidatima za čelne pozicije policijskih agencija na državnom nivou, a za kasno poslijepodne zakazana je nova sjednica na kojoj će utvrditi rang liste.
19.07.2022. u 15:15
get url
text

U pitanju je izbor zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zatim direktora i dva zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, te direktora i zamjenika direktora Granične policije Bosne i Hercegovine.

Za ovih šest pozicija prijavio se 21 kandidat, od kojih ih je znatan broj konkurisao za više od jedne pozicije.

U međuvremenu je Svevlad Hofmann, savjetnik direktora Granične policije i kandidat za direktora ove policijske agencije, podnio zahtjev za izuzeće predsjednika i članova Nezavisnog odbora.

Zahtjev je podnio u ponedjeljak, te Hofmann smatra da Nezavisni odbor nije po zakonu smio nastaviti s procedurom, odnosno obavljanjem intervjua sve dok Parlament BiH ne donese odluku u vezi s njegovim zahtjevom.

On tvrdi i da je jedan dio kandidata pismeno otkazao intervju planiran za danas.

- Ja sam i prije sedam dana podnio zahtjev za odgodu intervjua jer sam uočio nepravilnosti u radu Nezavisnog odbora. Međutim, nisu mi odgovorili, a bili su dužni. Kada su u pitanju nepravilnosti koje sam uočio, one se odnose na činjenicu da je odobren status kandidata nekima koji u oktobru trebaju u penziju, a radi se o mandatu na četiri godine – rekao je Hofmann.

Kako je saopćeno nakon ove prve sjednice Nezavisnog odbora, intervjuu je danas pristupilo 18 od 21 kandidata. 

Razmotren je zahtjev za odgađanje intervjua i donesen zaključak da je neosnovan. Također, Nezavisni odbor je razmotrio zahtjev Hofmanna za izuzeće predsjednika i svih članova Nezavisnog odbora.

- S tim u vezi je zaključeno da će zahtjev za izuzeće, zajedno sa izjašnjenjem Nezavisnog odbora, biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH - navedeno je u saopćenju.

Istaknuto je da će na idućoj sjednici utvrditi rang liste uspješnih kandidata za svaku od oglašenih pozicija, koje će sadržavati najviše pet kandidata za pozicije direktora i najviše pet kandidata za pozicije zamjenika direktora policijskih tijela Bosne i Hercegovine. 

Prema ranije objavljenim nezvaničnim informacijama, direktor Granične policije BiH Zoran Galić je konkurisao za poziciju zamjenika direktora SIPA-e i zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT), Ensad Korman konkurisao je za direktora DKPT-a, zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević konkurisao je za istu poziciju, za zamjenika direktora DKPT-a konkurisao je Dragan Kulić, dok je aktuelni zamjenik direktora Granične policije BiH Fahrudin Halač konkurisao za istu poziciju...

Nakon što sačini rang listu, prema redovnoj proceduri, Nezavisni odbor je šalje ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine koji prijedlog upućuje Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Izbor čelnika tri državne policijske agencije se vrši zbog isteka mandata Mirsadu Viliću, direktoru DKPT-a, i njegovim zamjenicima Ivici Bošnjaku i Ranku Vukoviću, zatim direktoru Granične policije BiH Zoranu Galiću i njegovom zamjeniku Fahrudinu Halaču, te Đuri Kneževiću, zamjeniku direktora SIPA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.