open-navfaktor-logo
search
Nedovoljno kandidata
Nezavisni odbor Parlamenta FBiH poništio javni konkurs za imenovanje direktora FUP-a
Nezavisni odbor Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine poništio je javni konkurs za imenovanje direktora Federalne uprave policije (FUP), koji je raspisan početkom aprila.
29.04.2022. u 15:36
get url
text

Kako Fena saznaje, konkurs je poništen iz razloga što što se nije prijavio potreban broj kandidata, odnosno najmanje tri kandidata, kako je propisano Zakonom o policijskim službenicima FBiH.

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman, koji je i kandidat za poziciju direktora FUP-a, Feni je kazao je da nakon raspisivanja ponovnog javnog konkursa više neće važiti zakonom propisana pretpostavka da moraju biti tri kandidata, odnosno da će biti dovoljna prijava jednog kandidata.

- Prema zakonom propisanoj proceduri, prvi put kada se natječaj raspisuje moraju biti najmanje tri kandidata, a u slučaju da se ne prijave tri kandidata, taj se natječaj poništava i u roku od 15 dana raspisuje novi za koji je dovoljna prijava jednog kandidata – pojasnio je Hoffman.

Inače, na konkurs koji je u međuvremenu poništen, pored Hoffmana, prijavio se i trenutni v.d. direktora FUP-a Ensad Korman.

Podsjetimo, procedura po osnovu prethodno raspisanog javnog konkursa okončana je prije tri godine kada je Vladi Federacije BiH dostavljena rang lista sa imenima sedam kandidata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.