open-navfaktor-logo
search
Evidentiran napredak
Nezavisni odbor Parlamenta FBiH usvojio godišnji izvještaj o radu FUP-a
Nezavisni odbor Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio godišnji izvještaj o radu Federalne uprave policije (FUP) za 2021. godinu i kvartalni izvještaj zamjenika direktora FUP-a.
26.01.2022. u 16:54
get url
text

Na sjednici Nezavisnog odbora razmatran je Izvještaj o radu Federalne uprave policije za period januar - decembar 2021. godine, te Izvještaj o radu zamjenika direktora Federalne uprave policije, Ensada Kormana, za IV kvartal 2021. godine, saopćeno je iz FUP-a.

Na temelju iznesenih rezultata i drugih pokazatelja Federalne uprave policije evidentan je napredak u radu, naročito u pogledu dokumentovanja i procesuiranja krivičnih djela iz nadležnosti Uprave policije.

Posebno je istaknuta činjenica da je u izvještajnom periodu provedeno više složenijih istraga čiji je krajnji ishod dokumentovanje koruptivnih krivičnih djela, gdje je Federalna uprava policije imala zavidne rezultate u pogledu povećanja broja okončanih istraga u saradnji s nadležnim tužilaštvima, a koje su rezultirale dokumentovanjem 115 krivičnih djela protiv 100 osoba.

Istaknuto je da su Kantonalna tužilaštva Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona u skladu sa Zaključkom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, izabrale Federalnu upravu policije kao ključnu agenciju za borbu protiv korupcije, a na temelju čega se pristupilo sačinjavanju Akcionih planova za borbu protiv korupcije koji imaju za cilj identifikaciju konkretnih predmeta borbe protiv korupcije, privrednog i organizovanog kriminala, definisanje konkretnih mjera i aktivnosti koje će navedene institucije obavljati u okviru svojih nadležnosti, te efikasnije i efektivnije planiranje upravljanja raspoloživim resursima.

Nezavisni odbor je na ovoj sjednici prihvatio Izvještaj o radu Federalne uprave policije za period januar – decembar 2021. godine, kao i Izvještaja o radu zamjenika direktora Ensada Kormana za IV kvartal 2021. godine. U konačnici članovi Odbora su i ovaj put pohvalili rad zamjenika direktora, te mu dali punu podršku u budućem radu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.