open-navfaktor-logo
search
Čeka se sjednica
Nezavisni odbor posao privodi kraju, uskoro rang-liste za čelnike DKPT-a i Granične policije BiH
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine vrlo brzo će održati sjednicu i utvrditi rang-liste za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) Bosne i Hercegovine i zamjenika direktora Granične policije (GP) Bosne i Hercegovine, rekao je predsjednik Nezavisnog odbora Enes Obralija.
08.05.2023. u 13:20
get url
text

Prijave na javni konkurs otvorene su prije skoro mjesec. 

- Vrlo brzo bi trebala biti sjednica Nezavisnog odbora na kojoj će biti obavljeni intervjui s kandidatima i bodovanje, te sačinjena rang-lista - kazao je Obralija.

Nije mogao reći više detalja.

Za poziciju direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH prijavilo se deset kandidata, a za poziciju zamjenika direktora Granične policije BiH su se uz ovih deset prijavila još dva. 

Među prijavljenim su, prema ranije objavljenim informacijama, Enes Karić, komandant Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, Mustafa Selmanović, komandant Specijalne jedinice Federalne uprave policije, Ensad Korman, v. d. direktora FUP-a, Mirsad Đelilović iz MUP-a Kantona Sarajevo, Fahrudin Halač, zamjenik direktora Granične policije BiH kojem je istekao mandat.

Rang-lista s najviše po pet kandidata za svaku poziciju upućuje se ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine. Konačnu odluku donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Novi saziv Vijeća ministara je u februaru imenovao rukovodioce policijskih agencija iz reda srpskog i hrvatskog naroda, dok je za ove dvije, na koje trebaju biti imenovani kadrovi iz reda bošnjačkog naroda, ponovo raspisan javni poziv.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.