open-navfaktor-logo
search
Dobro sarađivali
Nezavisni odbor Skupštine KS: Lišeni smo svih političkih utjecaja, iznenađeni smo ostavkom komesara
U cilju objektivnog informiranja javnosti, a u svjetlu više medijskih objava u proteklih dana koje se odnose na navodno pripremanje smjene policijskog komesara Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nusreta Selimovića, Nezavisni odbor Skupštine KS informira javnost kako je od imenovanja ovog saziva - 22. 02. 2022. godine, Odbor u potpunosti postupao kao nepristrasno tijelo, lišeno svakog političkog utjecaja, a u skladu s odredbama člana 25. Zakona o unutrašnjim poslovima KS.    
01.02.2023. u 11:49
get url
text

- U tom smislu, obavještavamo javnost kako je Nezavisni odbor 15. 08. 2022. godine Vladi Kantona Sarajevo predložio smjenu policijskog komesara Nusreta Selimovića. Učinjeno je to na osnovu zaprimljene Obavijesti Federalnog zavoda PIO/MIO broj: FZ 3/5/1-45-3-1763-3/22 od 21. 07. 2022. godine, iz koje proizilazi da Nusret Selimović na dan 01. 07. 2022. godine ima ukupno 40 godina, 0 mjeseci i 17 dana staža osiguranja. Time je ispunio uvjete za prestanak radnog odnosa shodno odredbi člana 118. stav 1. tačka d) Zakona o policijskim službenicima KS, kojom se kao jedan od uvjeta za prestanak radnog odnosa propisuje da radni odnos policijskog službenika prestaje kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života - navodi se u saopćenju Nezavisnog odbora, kojeg potpisuje predsjedavajući Adis Šečić.   

Kako se dalje objašnjava, po navedenom prijedlogu Nazavisnog odbora, Vlada KS je na 95. sjednici  03. 11. 2022. godine, donijela Odluku broj: 02-04-36030-32/22, kojom je odbila Prijedlog za smjenu policijskog komesara bez dodatnog obrazloženja.   

VEZANI TEKST - MUP KS vodi čovjek koji bi trebao biti u penziji, "Trojka" bi ga smijenila, ali nema podobnu zamjenu

- Kako je prije Prijedloga za smjenu policijskog komesara Nezavisni odbor zaprimio akt Uprave policije broj: 02/5-1-179/22 od 09. 08. 2022. godine, u kojem se između ostalog navodi da policijski komesar Nusret Selimović s danom 31. 03. 2023. godine ispunjava uvjet za prestanak radnog odnosa po osnovu 40 godina staža osiguranja, Nezavisni odbor je, nakon dobivanja Odluke Vlade KS, 21.12.2022. godine, u cilju pravovremenog i zakonitog poduzimanja radnji iz svoje nadležnosti, zatražio od ministra unutrašnjih poslova KS da nam da sukladno svojim ovlaštenjima koja proizilaze iz člana 44. stav 2. Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, iz zvaničnih evidencija Ministarstva dostavi podatke o evidentiranom stažu osiguranja policijskog komesara Nusreta Selimovića, odnosno podatak o tome na koji datum ispunjava uvjet za prestanak radnog odnosa po osnovu 40 godina staža osiguranja, a sve zato što Nezavisni odbor raspolaže različitim podacima u pogledu staža osiguranja policijskog komesara - objašnjava se dalje u saopćenju Odbora.    

Nezavisni odbor je od ministra unutrašnjih poslova zaprimio 26. 12. 2022. godine Informaciju broj: 01-76/22, u kojoj se navodi da je zatražio dostavu podataka iz zvaničnih evidencija Ministarstva o stažu osiguranja policijskog komesara, te je u Informaciji naglasio da Ministarstvo ne posjeduje nikakve druge podatke, a kojima već ne raspolaže Nezavisni odbor.   

VEZANI TEKST - NO zatražio smjenu Nusreta Selimovića: Da li je tri godine nezakonito bio policijski komesar?

Na dnevnom redu 11. sjednice Nezavisnog odbora 31.01.2023. godine, između ostalog bile su predviđene i tačke na osnovu kojih bi Nezavisni odbor izvršio evaluaciju rada policijskog komesara za 2022. godinu, ali se o njima nije raspravljao jer se komesar nije odazvao pozivu, o čemu je Nezavisni odbor obaviješten putem maila neposredno pred sjednicu.    

- Ovaj Nezavisni odbor je iznenađen podnošenjem ostavke policijskog komesara, koja nam je 31. 01. 2023. godine dostavljena od ministra unutrašnjih poslova KS, a posebno zato što je naša dosadašnja saradnja bila na visokom nivou, zasnovana na profesionalnim odnosima. Kroz redovne sastanke nismo imali priliku da čujemo od policijskog komesara kako on trpi bilo kakvu vrstu pritisaka. U tom kontekstu, neshvatljive su nam brojne medijske objave u proteklim danima praćene javnim istupima policijskog komesara u kojima se insinuira navodni politički pritisak, a koji zasigurno ne dolazi od Nezavisnog odbora koji je neovisno tijelo, lišeno svih političkih utjecaja - zaključuje se u saopćenju Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.