open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Ni afera sa snimcima mu ne može ništa: Bunić ostaje na čelu Skupštine USK
Vanredna sjednica Kluba Bošnjaka sazvana je na zahtjev Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA)
12.11.2019. u 13:45
get url
text

Agan Bunić ostaje na poziciji predsjedavajućeg Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), s obzirom na to da dnevni red današnje vanredne sjednice Kluba Bošnjaka nije dobio potrebnu većinu glasova. Trebalo se raspravljati o povlačenju prijedloga kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika Kantonalne skupštine i novim prijedlozima, međutim predloženi dnevni red za vanrednu sjednicu Kluba Bošnjaka podržalo je samo 13 od 26 zastupnika.

-Razlog sazivanja vanredne sjednice je bila aktuelna komprimitirajuća situacija oko predsjedavajućeg Skupštine Agana Bunića. Ne možemo mi prosuđivati da li se ovdje radi o neetičkom ponašanju ili političkim podvalama, pa ćemo sačekati da nadležne institucije završe svoj posao. Ukoliko se dokaže da je Bunić svojim ponašanjem narušio ugled Skupštine Unsko-sanskog kantona, ja ću prva biti za to da odstupi s funkcije predsjedavajućeg - rekla je predsjedavajuća Kluba Bošnjaka u Skupštini USK Ilda Alibegović.

Vanredna sjednica Kluba Bošnjaka sazvana je na zahtjev Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA).

Skupština USK  FOTO: FENA

-Naša namjera je bila isključivo zaštita digniteta Skupštine USK kao najvišeg zakonodavnog tijela ovog kantona. Ne radi se o pokušaju formiranja nove parlamentarne većine jer smo rekli da ćemo podržati bilo koji drugi prijedlog. Zbog svega toga smo iznenađeni da određeni zastupnici iz Kluba Bošnjaka nisu željeli ni razgovarati o ovoj neugodnoj situaciji - riječi su predsjednika Kluba SDA u Skupštini USK Jasmina Musića.

Iz Stranke demokratske akcije najavljena je i mogućnost slanja zahtjeva da Kantonalna skupština direktno raspravlja o ovom pitanju.

S druge strane, neki zastupnici stranaka koje participiraju u aktuelnoj skupštinskoj većini, sve ovo su okarakterizirali još jednim pokušajem političke destabilizacije kantona, odnosno neuspješnim pokušajima formiranja nove većine u Skupštini USK i smjene sadašnjeg saziva Kantonalne vlade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.