open-navfaktor-logo
search
Sarajlija odgovarala
Ni jedan skupštinski zastupnik nije podržao Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva
Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za 2022. godinu. Ni jedan glas nije bio "za", "protiv" Izvještaja glasalo je 13 zastupnika, a suzdržanih je bilo 10.
11.09.2023. u 18:29
get url
text

VEZANI TEKST - Disciplinska tužba protiv Sabine Sarajlije, glavne tužiteljice Tužilaštva KS

Glavna tužiteljica Tužilaštava KS Sabina Sarajlija je odgovarajući na pitanje zastupnika kako misli vratiti povjerenje javnosti, kazala da je to težak zadatak, te da pokušavaju to postići kroz dobre rezultate rada, transparentnost, nastojanja da rad učine kvalitetnijim i efikasnijim te da smanje vrijeme trajanja predmeta u fazi istraga.

- Nikada se nećemo zalagati da donosimo popularne odluke, nego pravilne, na osnovu stanja u spisu. Ima li ili nema dokaza, ima ili nema krivičnog djela - ustvrdila je ona.

Bilo je i zastupničkih pitanja o tome zašto se nekim osumnjičenim osobama, prilikom hapšenja, stavljaju lisice na ruke, a nekima ne, Sarajlija je kazala da o tome ne odlučuje tužilac, već policija koja vrši hapšenje, odnosno privođenje, a odlučuju na osnovu procjene sigurnosti.

S obzirom na to da je bilo primjedbi kako Tužilaštvo KS nije uradilo dovoljno na procesuiranju ratnih zločinaca, Sarajlija se nije složila sa tom primjedbom, naglašavajući da su uradili puno u tom segmentu.

- Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je još od rata radilo na tim predmetima i dosta stvari "počistilo" u svom dvorištu dok je imalo nadležnost da radi. Međutim, donošenjem krivičnog Zakona na nivou države, primarna nadležnost za procesuiranje ratnih zločina prešla je u nadležnost Tužilaštva BiH - pojasnila je Sarajlija.

Stoga, dodala je ona, Kantonalno tužilaštvo ne bi smjelo i ne bi moglo da formira predmete za zločine tokom rata, opsadu Sarajeva na primjer, jer svi novi predmeti i prijave idu Tužilaštvu BiH, "a mi radimo predmete za koje je Sud BiH utvrdio da se treba prenijeti na niži nivo".

Kazala je pored ostalog da je u 2022. godini donijeto 1.076 osuđujućih presuda, od čega je dvije trećine uslovno, a jedna trećina je završena zatvorom ili drugom sankcijom.  

VEZANI TEKST - Počeo disciplinski postupak protiv Sabine Sarajlije, glavne tužiteljice Tužilaštva KS

Sarajlija je istakla da je Tužilaštvu sistematizacijom odobreno 57 tužilačkih pozicija, uključujući glavnog tužioca i tri zamjenika glavnog tužioca.

Tvrdi da je tužilačku funkciju formalno vršilo u prosjeku 50 tužilaca, što je manje za sedam tužilaca i predstavlja 87,72 posto od broja predviđenog odlukama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.