open-navfaktor-logo
search
Domaćini MO i OS BiH
Ni kiša nije bila prepreka: U Sarajevu održano svjetsko vojno takmičenje u polumaratonu, s 246 takmičara iz 29 zemalja
Ovo je nevjerojatan događaj. Vrlo ravna utrka, savršena za trčanje, rekao je pobjednik u muškoj kategoriji, i potom iznio svoje impresije o Sarajevu.
AUTOR: Anadolija/Faktor
26.05.2024. u 14:06
get url
text
Takmičenje na Ilidži
Takmičenje na Ilidži
FOTO: AA
Vojni sportisti iz 29 zemalja okupili su se jutros u sarajevskom naselju Ilidža, gdje je počelo Drugo svjetsko vojno takmičenje u polumaratonu, javlja Anadolija.
Domaćini takmičenja su Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, a takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Međunarodnog vojnog komiteta za sport – CISM.
Ni kiša nije bila prepreka da se jutros u Velikom parku Ilidža okupi 246 takmičara iz 29 zemalja, gdje je trka i startala.
Vojno takmičenje
Domaćini su poručili kako je cilj ovog događaja da se pošalje poruka mira, zajedništva i tolerancije kroz vojni sport.
Nakon utrke proglašeni su pobjednici, te svečanost zatvaranja takmičenja kojoj su  prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH ,ambasadori, vojni atašei, druge zvanice i gosti.
Pobjednik polumaratona bio je Mehdi Frere iz Francuske (1:02:41), drugo mjesto pripalo je takmičaru iz Bahreina Abrahamu Cherobenu (1:02:45), na trećoj poziciji našao takmičar, također iz Bahreina, Albert Kibitchi Rop (1:02:52).
U ženskoj konkurenciji apsolutna dominacija takmičarki iz Bahreina. Najbolje prolazno vrijeme imala je Tigest Gashaw (1:09:10), druga Violah Jepchumba (1:10:14), a treća Ruth Jebet (1:11:07), sve tri iz Bahreina.
Ekipno u muškoj konkurenciji najbolji su bili takmičari Maroka (3:10:19), drugi predstavnici Francuske (3:11:01), a treći Bahreina (3:11:37). Među takmičarkama ekipno je na prvom mjestu je Bahrein (3:30:58), druge su bile predstavnice Maroka (3:40:25), a treća pozicija pripala je takičarkama Kenije (3:40:49).
Pobjednik polumaratona u muškoj kategoriji Mehdi Frere iz Francuske rekao je novinaru AA kako je sretan što je osvojio prvo mjesto na polumaratonu u Sarajevu, naglašavajući kako je ovo njegov prvi dolazak u glavni grad Bosne i Hercegovine.
Vojno takmičenje na Ilidži
- Ovo je nevjerojatan događaj. Vrlo ravna utrka, savršena za trčanje - rekao je Frere, potom iznio svoje impresije o Sarajevu.
- Apsolutno nevjerojatan grad. To je zelen grad, u blizini prirode, bilo je divno obići i vidjeti sve ljepote. Veoma mi se dopao. Mislim da ću se možda jednog dana vratiti da imam više vremena da obiđem grad i saznam više o ovom gradu i svemu u ovoj zemlji - zaključio je Frere.
Koorganizator današnjeg takmičenja Senahid Godinjak istakao je kako je Sarajevo danas bilo domaćin jednoj velikoj sportskoj manifestaciji.
- Rezultati su zaista na svjetskom nivou. Pobjednik polumaratona ima svjetski rezultat. Preko 50 učesnika ima ostvarenu normu i gledat ćemo ih na Olimpijskim igrama ove godine u Parizu, tako da smo zaista na to posebno ponosni - rekao je Godinjak, dodavši da je paralelno sa polumaratonom danas održana i utrka "“Gorenje 5K", sa ukupno od oko 500 takmičara, kao i trke za djecu.
- Svaki ovakav sportski događaj prije svega uvijek šalje poruku mira, zajedništva. Svi smo jednaki, štoperica je samo ono što nas dijeli, sve drugo dijelimo skupa, sve nedaće u toku staze, tako da zaista su ovo najljepše moguće poruke iz Bosne i Hercegovine, Sarajeva i sa Ilidže - zaključio je on.
Prvo Svjetsko vojno prvenstvo u polumaratonu, kao dio CISM-a, održano je 2023. godine u Luzernu, Švicarska. Ovakvi događaji okupljaju stotine vojnih sportista iz desetina zemalja, koji se takmiče na trci dužine 21,1 kilometar.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.