open-navfaktor-logo
search
Trakavica bez kraja
Ni placa ni novca: Gdje je 4,7 miliona maraka koje je Centralna banka dala za Hastahanu
Centralna banka je 2019. godine kupila i platila sa 4,7 miliona maraka od Općine Centar Sarajevo zemljište površine 2.290 kvadrata u parku Hastahani s namjerom da izgradi poslovnu zgradu za svoje potrebe. U to vrijeme načelnik Centra bio je Nedžad Ajnadžić, a guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić.
28.02.2024. u 07:54
get url
text

VEZANI TEKST - Centralna banka BiH tražit će više od 14 miliona KM odštete od Općine Centar

Nakon lokalnih izbora 2020. godine Ajandžića iz SDA naslijedio je Srđan Mandić iz Naše stranke, čije je jedno od predizbornih obraćanja bilo da neće dozvoliti gradnju u Hastahani.

I od tada traje trakavica zvana Hastahana. U međuvremenu, bliži se kraj mandata Srđanu Mandiću, u Centralnoj banci Softića je zamijenila nova guvernerka Jasminka Selimović. I dok jedni odlaze a drugi dolaze, Centralna banka ne gradi novu poslovnu zgradu u Sarajevu, niti se zna šta je bilo sa 4,7 miliona KM, hoće li taj novac biti vraćen.

Bivši guverner Senad Softić najavljivo je pokretanje sudskoj spora protiv Općine Centar i načelnika Mandića. Angažiran je i advokatski tim i javnosti je svojevremeno predočeno da će se sudskim putem tražiti obeštećenje od čak 14 milona KM. 

Hoće li vodstvo Centralne banke istrajati na tužbi protiv Općine Centar i tražiti povrat novca, bilo je naše pitanje koje smo do sada postavili već nekoliko puta. To pitanje ponovili smo i novoj guvernerki Jasminki Selimović. Odgovor koji smo dobili je poprilično štur i nedorečen.

- Centralna banka Bosne i Hercegovine je poduzela sve neophodne korake na rješavanju ovog pitanja. O svim relevantnim novostima i promjenama, javnost će biti pravovremeno informisana - odgovorili su iz Ureda za komunikacije CBBiH.

Trakavica se, očito, nastavlja, samo se politički akteri mijenjaju. Također, vrijeme polako briše i interes za 4,7 miliona KM koje je Centralna banka dala za lokaciju kojoj ne može prići.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.