open-navfaktor-logo
search
Naša stranka
Nihad Uk o izboru Marinka Čavare: Jedna od odluka koja će se za 24 sata zaboraviti
Naša stranka nije razmatrala kadrovska rješenja u kontekstu formiranja vlasti, mi insistiramo na programskoj koaliciji, kazao je Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke.
09.12.2022. u 13:43
get url
text

U fokusu javnosti proteklih dana bio je i izbor rukovodstva Zatupničkog doma Parlamenta Bosne i Herceovine, gdje se strankama "Osmorke" zamjeralo što su podržali izbor Marinka Čavare za dopredsjedavajućeg Doma. 

Čavarin izbor se spominjao kao sporan zbog toga što je on na američkoj crnoj listi, a tamo je dospio zbog blokiranja izbora sudija Ustavnog suda BiH, blokiranja uspostave vlasti nakon Općih izbora 2018. godine. 

Dvoje zastupnika Naše stranke glasli su različito. Sabina Ćudić je glasala protiv, a Predrag Kojović je podržao Čavarin izbor. To je bila "jedna hitra odluka koja se morala donijeti", objašnjava generalni sekretar Naše stranke.

- Mi smo kao Predsjedništvo Naše stranke odlučili da klub Naše stranke donese takvu odluku. Donijeli su kako jesu, kolegica Sabina Ćudić je glasala protiv, kolega Predrag Kojović je glasao za. Jako delikatna pozicija i za jednu i za drugu stranu. Ja mislim da su donijeli najbolju odluku koju su u tom trenutku donijeli. I jedna i druga ima svoje dobre i loše strane. Mislim da će to biti jedna od odluka koja će se za 24 sata zaboraviti. Bila je masa takvih odluka koje se više ne spominju - uvjeren je Uk.

VEZANI TEKST - SDA dobila većinu u Klubu Bošnjaka Parlamenta FBiH, nezaobilazni za formiranje izvršne vlasti

Uk je kazao i da dogovor "Osmorke" i HDZ-a nije upitan bez obzira na to ko ima većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH. 

- Ne može se dogoditi da sve padne u vodu. Delegat iz Livanjskog kantona (izabran žrijebom i pripao SDA) ne može biti važan za uspostovu vlasti zato što su predsjednik Dragan Čović i HDZ rekli da je u naredne četiri godine "Osmorka" partner HDZ-u, koja je s njim već potpisala sporazum. Bez obzira imala 10 ili 11 delegata u Domu naroda - rekao je Uk gostujući na TVSA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.