open-navfaktor-logo
search
Ekspoze
Nihad Uk: Ova Skupština i Vlada moraju biti ogledalo Sarajeva koje će isticati njegovo dostojanstvo
Mandatar Vlade Kantona Sarajevo Nihad Uk danas je zastupnicima Skupštine Kantona iznio smjernice rada Vlade bazirane na Strategiji razvoja Kantona Sarajevo 2021-2027, kao i na Programu skupštinske većine Kantona Sarajevo 2023-2026. koju su sačinile stranke koje stoje iza ove Vlade i koji je dio ekspozea. 
24.03.2023. u 11:36
get url
text

Uk je, pored ostalog, u ekspozeu rekao da su političari ogledalo mnogo čega, da bi njihov ugled trebao biti proporcionalan ugledu onoga što predstavljaju, te stoga ne smiju nikad zaboraviti "da svi mi ovdje zajedno predstavljamo Sarajevo, grad simbol, simbol stradanja, ali i otpora, otvorenosti, simbol sporta i umjetnosti, simbol dobrog humora i hrane, komšiluka i gostoprimstva".  
 
- Naš zajednički zadatak je da Kantonu vratimo dignitet koji je u proteklim godinama nerijetko izostajao. Stoga pozivam sve da zajedno budu na visini zadatka koji im je povjeren. Nova Vlada neće kretati od početka. Imamo dobre temelje i koristim ovu priliku da zahvalim prethodnoj vladi, kao i vama koji ostajete dio tima – rekao je Uk. 
 
Naglasio je kako Skupština i Vlada moraju biti ogledalo Sarajeva koje će isticati njegovo dostojanstvo, ali isto tako da Kanton mora biti ogledalo dostojanstva Bosne i Hercegovine.

Tramvaj do Hrasnice, trolejbus do Vogošće

- Moramo imati na umu i pomagati i naše sportiste i naše umjetnike i naše poljoprivrednike i naše povratnike i naše slabije razvijene sredine ma u kojem se dijelu Bosne i Hercegovine nalazili. Sa zadovoljstvom najavljujem da će se naši sugrađani i sugrađanke voziti u novim tramvajima, da ćemo proširiti tramvajsku prugu do Hrasnice i trolejbusku liniju do Vogošće, sadržajno obogatiti naše olimpijske planine nastavkom započetog investicijskog ciklusa u sportsku i rekreativnu infrastrukturu, sagradit ćemo Univerzitetsku biblioteku, Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi – rekao je Uk. 
 
Opredijeljeni ćemo biti, dodao je, da košarkaška i rukometna Bosna, te Željezničar i Sarajevo dobiju podršku kako bi se vratili na stare staze slave.

- Nastavljamo još snažnije ulagati u mlade, porodicu i nauku. Mi Bosanci i Hercegovci smo navikli da je vrlo malo perioda u našoj historiji bilo bez brige i srkleta. Tako je i danas. Naša država, društvo, naš kanton nalazi se u izazovnom periodu uzrokovanom globalnom privrednom i energetskom krizom, odlaskom mladih i obrazovanih ljudi kao i očitoj političkoj polarizaciji. Nada i vjera u bolje sutra postale su rijetkost. Vratimo ih zajedničkim radom – rekao je Uk.

Tako će glavni fokus aktivnosti Ministarstva pravde i uprave u narednom mandatu biti na digitalnoj transformaciji javnog sektora u KS i izmjenama propisa potrebnim da se ova transformacija dogodi.  

U sektoru Ministarstva zdravstva pojačat će sistem digitalizacije cijelog sistema što je jedan od najvažnijih segmenata bolje i efikasnije iskorištenosti kadrovskih i materijalnih kapaciteta. Bit će pojačana promocija zdravlja i prevencija bolesti. 

Gradska čistoća je prioritet, te će Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša ulagati u kantonalna preduzeća, a  nastavit će ulaganje i u vodovodnu i odvodnu infrastrukturu i stavit će naglasak na zelenilo. 

Osnaživanje sistema socijalne zaštite
 
S obzirom na to da je javni prijevoz krvotok svakog modernog grada, Uk je naglasio da Sarajevo zaslužuje nastavak intenzivnog investiranja u javni prijevoz. 
 
- Mogu obećati da ćemo se sljedeće godine voziti u novim tramvajima, jer je prethodna vlada već uplatila 15. Resor saobraćaja će biti jedan od najvidljivijih i osjetim ushićenje najavljujući sve ove projekte – rekao je Uk. 

Socijalna politika je ogledalo jednog društva, te shodno tome, kako je rekao, nastavit će osnaživanje sistema socijalne zaštite kroz nove zakonodavne okvire uz podršku struke. 

Strateško opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo bit će jačanje Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ljudskim resursima, modernizacijom stare i nabavkom nove opreme te rješavanje infrastrukturnih projekata kako bi obavljanje poslova i radnih zadataka Uprave policije moglo biti podignuto na najveću moguću razinu. 

Ministarstvo za boračka pitanja kroz realizaciju Programa rada u prvom redu kao zadatak ima ostvarivanje prava utvrđenih Zakonom o dopunskim pravima boraca – branitelja BiH, ukupno 30 prava, te realizaciju važećih skupštinskih odluka. 
 
Ministarstvo privrede će intenzivno raditi na prilagođavanju zakonskih propisa potrebama savremenog tržišta i poslovanja. Donijet će novi Zakon o turizmu i Turističkoj zajednici KS i novu Strategiju razvoja turizma te niz drugih dokumenata koji će jačati poziciju i razvoj turizma i Turističke zajednice Kantona. 

Sarajevo mora biti kulturni centar regije

Odgoj i obrazovanje kao djelatnost od posebnog značaja za Kanton Sarajevo zadržat će i u naredne četiri godine visoko mjesto na skali prioriteta ove Vlade. 
 
- Sarajevo mora biti kulturni centar regije. Kulturi ćemo vratiti status koji zaslužuje, a kulturnim radnicima i kulturnoj industriji osigurati centralno mjesto u našem društvu - rekao je Uk i dodao da osim izgradnje muzeja Ars Aevi, napokon će završiti zgradu Akademije scenskih umjetnosti.

Visoko obrazovanje ima poseban značaj za razvoj i transformaciju društva, stoga, cilj nam je, kako je rekao, da se visokoškolske ustanove razvijaju u naučne centre koji će davati smjernice i biti motor napretka našeg društva i privrede. 

Ministarstvo finansija će u narednom periodu dovršiti procese uspostave registra finansijskih obaveza i potraživanja te usvojiti Zakon o registru finansijskih obaveza. 

Na kraju iznošenja ekspozea, Uk je izrazio uvjerenje, da bez obzira na to iz koje stranke dolazili, bila ona lijevo, desno ili centralno orijentisana, bili pozicija ili opozicija, krajnji cilj je isti a to je da građani žive dostojanstveno, sigurno, u čistom i lijepom gradu, u gradu kojim se ponose. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.