open-navfaktor-logo
search
Odlučeno na sjednici
Nihad Uk prijedlog Naše stranke za premijera Kantona Sarajevo
Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke, prijedlog je za mandatara nove Vlade Kantona Sarajevo. Tako je na večerašnjoj sjednici odlučio Kantonalni odbor Naše stranke.  
15.02.2023. u 18:17
get url
text

VEZANI TEKST - Nihad Uk o izboru Marinka Čavare: Jedna od odluka koja će se za 24 sata zaboraviti

O razlozima da predlože Uka Edin Forto, predsjednik Naše stranke, rekao je:

- Naša stranka nikada neće olako imenovati bilo koga na pozicije za koje preuzima odgovornost. Iza nas je proces odabira najbolje osobe za ovu poziciju i moram se zahvaliti svima koji su učestvovali. Odgovorno tvrdim da je Nihad Uk najbolja osoba za premijera KS i ponosno idemo s ovim prijedlogom prema partnerima. Jednom prilikom sam Uka pitao zašto je u politici, a on mi je odgovorio: "Zato što znam da neću raditi ono zbog čega druge kritikujem." Kroz svoje političko djelovanje Uk nikada nije protivrječio svojim principima i hrabro je branio svoje stavove kako unutar stranke tako i u zakonodavnim organima.

Odlično poznaje organizaciju kantonalne vlasti te kako koordinirati aktivnosti s Gradom i općinama, ali i koalicionim partnerima, sa kojima je blisko sarađivao kao generalni sekretar Naše stranke. Na mjestu premijera treba biti mlada, hrabra i energična osoba, a istovremeno obrazovana, pouzdana, odgovorna, principijelna i s političkom iskustvom. Činjenica da je Uk pristao na kandidaturu tek nakon što je obavio niz ozbiljnih razgovora, konsultacija i analiza, te zahtijevao podršku porodice prije nego donese odluku, dodatno nam govori o kakvom mladom čovjeku se radi.

Uk je istakao da je snažna koalicija bazirana na programu garant napretka.

- Ambicija mi je da u narednom periodu krunišemo Sarajevo kao jednu od kulturnih prijestolnica Evrope, pozicioniramo Kanton Sarajevo kao izvoznika rješenja za čitavu BiH, osiguramo dostojanstven odnos prema najugroženijima, ali i da intenziviramo naše najistaknutije infrastrukturalne projekte. Posebno mi je važan strateški pristup izgradnji, rješavanju pitanja bespravne gradnje te poboljšanju kvalitete zraka u Sarajevu, višedecenijskog problema koji se počeo rješavati suviše kasno.

Dugo sam razmišljao o tome da li da prihvatim ovu vrstu odgovornosti, a presudio je dosadašnji rad Naše stranke i partnera. Radit ću na osnaživanju "Trojke" i proširivanju naše koalicije bazirane na programu i projektima. Programska koalicija i rad na dogovorenom programu garant je napretka - kazao je Uk.

VEZANI TEKST - Potpis majke Nihada Uka na HDZ-ovoj izjavi, sin vijećnika Naše stranke u biračkom odboru u ime HDZ-a

Uk je rođen 1989. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a potom magistrirao na Katedri za međunarodno javno pravo na istom fakultetu. Od 2017. godine je generalni sekretar Naše stranke, a prije toga radio je u realnom sektoru. Od 2016. do 2022. godine bio je vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Sarajevo, a ujedno je delegiran u Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Na Općim izborima 2022. godine izabran je za zastupnika Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo. Oženjen je i otac je jedne djevojčice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.