open-navfaktor-logo
search
Prekrajanje istine
"Nije bilo... Mi znamo!": U Rogatici mjesecima stoji sramni bilbord koji negira genocid u Srebrenici
Sramni bilbord s natpisom "Nije bilo... Mi znamo!", čiji je zadatak da negira genocid u Srebrenici, mjesecima stoji u Rogatici, općini u istočnoj Bosni, koja pripada entitetu Republika Srpska (RS), na reklamnom objektu koji se nalazi u blizini pilane i firme za prodaju građevinskog materijala.
19.05.2022. u 22:06
get url
text

Plakati su postavljeni sa obje strane reklamnog objekta koji se nalazi tik uz magistralni put, tako da se dobro vidi i ako putujete iz pravca Sarajeva, ali i iz Ustiprače.

Podsjetimo, isti takav plakat prošle godine u augustu osvanuo je na jednom reklamnom objektu u ovoj istoj općini u vlasništvu agencije Metromedia Banja Luka.

Nadležni iz ove agencije tada su se ogradili od sramotnog čina, naglašavajući "kako je plakat neovlašteno postavljen, kako nije zakupljen od njih, niti su oni učestvovali u njegovoj postavci".

- Ovo je neovlašteno plaketiranje na našem reklamnom objektu koje je strogo zabranjeno i bit će prijavljeno nadležnom organu u Općini Rogatica - naveli su u svom odgovoru medijima u augustu prošle godine nadležni iz Metromedia Banja Luka, dodajući "da će u najkraćem roku otkloniti nelegalno postavljeni plakat, ograđujući se od poruke koja je postavljena".

VEZANI TEKST - Još se ne zna ko je postavio bilbord "Nije bilo...Mi znamo", negiranje genocida nastavljeno i u izjavama

No devet mjeseci poslije sramotni bilbordi i dalje bodu "bodu oči" onih koji svakodnevno putuju ovim pravcem.

Aleksandar Spasojević, direktor Metromedia Banja Luka, uvjerava nas "kako su oni prošle godine skinuli neovlašteno postavljene plakate i sve prijavili nadležnim organima i policiji, ali da sa novim 'slučajem' nije upoznat".

- To prvi put čujem, niko me o novom "neovlaštenom plaketiranju" na tom području nije obavijestio. Odmah ćemo uputiti naše radnike iz Sarajeva u Rogaticu kako bismo provjerili sve na mjestu nakon čega ćemo preduzeti neophodne radnje - rekao nam je Spasojević danas tokom prvog telefonskog razgovora.

Nakon 40-tak minuta ponovo je pozvao novinara Faktora i rekao "kako na području Rogatice Metromedia Banja Luka ima dva reklamna objeka, ali da se ni na jednom od njih ne nalazi plakat sa natpisom "Nije bilo... Mi znamo!".

- Sad su me zvali radnici i kazali da se na jednom našem plakatu nalaze neki jeleni, a na drugom EUFOR. Reklamni objekt na kojem se nalazi "sporni natpis" nije naš niti znam čiji je - kazao je Spasojević.

Čiji je reklamni objekat na kojem se mjesecima nalazi sramotni plakat pokušali smo saznati i od prvog čovjeka općine Rogatica.

Kada smo prvi put pozvali kabinet Milorada Jagodića, sekretarica nam je odgovorila "kako je načelnik na sastanku", a dva sata kasnije rečeno nam je "da je izašao iz zgrade".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.