open-navfaktor-logo
search
Parlament
Nije bilo zastupničke rasprave o amandmanima na Ustav BiH
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije bilo rasprave o prijedlogu četiri amandmana na Ustav BiH koje su predložili zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) u tom domu.
11.01.2021. u 18:41
get url
text

Prethodno Ustavnopravna komisija Doma po drugi put nije utvrdila usaglašenost amandmana sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala načela prijedloga amandmana. Amandmani predviđaju da, umjesto Predsjedništva BiH, budu birani predsjednik i dva potpredsjednika, kao i da na čelo izvršne vlasti bude biran premijer umjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Također, predloženo je uvođenje predsjednika i potpredsjednike BiH koji ne mogu biti iz istog naroda ili iz reda ostalih. Kandidati bi bili direktno izabrani članovi Parlamentarne skupštine BiH. Na sjednici Doma, nije bilo ni zastupničke rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik SDP-a Saša Magazinović.

Prethodno je Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma podržala u drugom čitanju, uz jedan usvojeni amandman, te izmjene Izbornog zakona koje predviđaju uvođenje takozvanog instituta mirovanja mandata.

Predloženim izmjenama i dopunama daje se mogućnost da izabrani član u zakonodavnom organu vlasti na svim nivoima vlasti u BiH za vrijeme trajanja mandata može prihvatiti vršenje izvršne funkcije, s tim da će za to vrijeme njegov mandat zastupnika biti u mirovanju, dok se za vrijeme mirovanja njegov mandat dodjeljuje sljedećem kandidatu sa iste liste s koje je osoba čiji je mandat umirovljen - izabran.

O ovim i drugim tačkama dnevnog reda zastupnici bi se trebali izjasniti kada obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.