open-navfaktor-logo
search
U parlamentarnoj proceduri
Nije briga za građane: Šta se sve krije iza SNSD-ovog prijedloga novih stopa PDV-a u BiH
Stvarni razlog SNSD-ovog prijedloga da bude smanjen porez na dodanu vrijednost (PDV) na osnovne namirnice, a povećan na luksuz, jeste da dotuče opoziciju u manjem bh. entitetu i da nastave dezintegraciju Bosne i Hercegovine, smatra Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
14.02.2022. u 18:24
get url
text

Zastupnici SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili su u proceduru prijedlog dopuna Zakona o PDV-u po kojim se PDV smanjuje na deset posto za lijekove, brašno, hljeb, mlijeko, ulje, so, šećer i homogeniziranu dječiju hranu. Istovremeno su predložili povećanje PDV-a na 22 posto za alkohol, cigarete, parfeme i šminku, odjeću i obuću od krzna i kože reptila, nakit, satove, luksuzna vozila za prijevoz na zemlji, u zraku i na vodi, umjetnička djela, oružje, luksuzna nalivpera, upaljače od plemenitih kovina, vrhunske električne i optičke aparate, pirotehniku za vatromete.

VEZANI TEKST - Dok Dodik ruši državu, Radmanović plete svoju mrežu u entitetskim i institucijama BiH

Formalno obrazloženje je briga za građane, ali se postavlja pitanje šta se zapravo krije iza toga, posebno imajući u vidu da raniji pokušaji smanjenja stope PDV-a nisu bili uspješni zahvaljujući, između ostalog, i SNSD-ovim glasovima protiv.

- Bilo je i prije pokušaja smanjenja stope PDV-a kada su oni iz SNSD-a bili protiv. Otkud da to predlažu sada, kada pokušavaju preuzeti nadležnosti države BiH. I u tom kontekstu uništiti opoziciju. Ovo je priprema za izbore – dodao je Mehmedović.

U nekoliko navrata su predlagane izmjene i dopune Zakona o PDV-u kako bi se ili smanjila stopa ili ukinuo PDV na osnovne životne namirnice, lijekove, hranu za bebe... One nisu usvojene ni kada je to 2006. godine predlagao Momčilo Novaković, prvo zastupnik SDS-a, a kasnije samostalni zastupnik. Nisu usvojene ni kada su to 2007. predlagali zastupnici SDP-a Zlatko Lagumdžija, Jozo Križanović i Selim Bešlagić, ni 2008. kada su to predlagali parlamentarci iz PDP-a Mladen Ivanić i Branko Dokić, a ni 2009. kada je to predložio sam SNSD.

Prošle godine je Klub SDA tražio da se oporezuju igre na sreću. To je oboreno glasovima HDZ-a i zastupnika stranaka iz RS-a, dakle i SNSD-a. U 2010. godini je zastupnik Stranke za BiH Sadik Bahtić tražio smanjenje stope na pet posto za promet ili uvoz knjiga. Od toga nije bilo ništa. U 2012. je Aleksandra Pandurević iz SDS-a predložila oslobađanje plaćanja PDV-a telekomunikacijske usluge kod prikupljanja pomoći za liječenje kroz humanitarne akcije. To su odbili skoro svi zastupnici.

Da su ranije obarani prijedlozi smanjenja stope PDV-a, te da je teško da će sada biti drugačije, vrlo dobro zna SNSD, koji je, s druge strane, lider aktivnosti preuzimanja, ili kako oni tvrde "vraćanja", nadležnosti sa države BiH na entitet RS, između ostalog i za oblast indirektnih poreza.

Politički analitičar Adnan Huskić kazao je da je zapravo poenta na ovih 22 posto koje predlažu za luksuz.

- Oni dižu poreznu stopu. To je cilj. Postoje razlozi što se ne mijenja stopa PDV-a. Jedinstvena stopa smanjuje prostor za malverzacije. Drugi problem je postoje li adekvatni kapaciteti za diferenciranu stopu – dodao je Huskić.

Istakao je da SNSD sada ustvari želi podići poreznu stopu, žele povećanje prihoda od indirektnih poreza da pokrpaju budžete.

VEZANI TEKST - Prihodi od indirektnih poreza 6 milijardi i 903 miliona maraka

- Treba pripremiti tekuću potrošnju za 2023. godinu. Povećani su prihodi od indirektnih poreza, znači izvlači se svaki dinar od ljudi vrlo uspješno. Nije cilj smanjiti stopu na osnovne namirnice – kazao je Huskić.

Aleksandar Trifunović, politički analitičar, smatra pak da je u pitanju pokušaj populizma.

- Milorad Dodik (predsjednik SNSD-a) upada u pokušaj licemjernog ulaska u Robin Hood fazu gdje kao otima bogatim, daje siromašnim. Ovdje imamo ogroman tehnički, moralni i faktički problem. Neki od najbogatijih, elita, jesu oni koji su u bliskoj vezi sa SNSD-om. Neka se prestanu bogatiti koruptivnim aktivnostima, sudovi neka ih osude i bit će dovoljno sredstava u budžetu. To je pokušaj populizma, baš sad kad se ne zna vraća li se SNSD ili ne vraća u institucije Bosne i Hercegovine, jedan dan se vraćaju, drugi se ne vraćaju. Već godinama imamo tu situaciju gdje se moglo ići na nultu stopu PDV-a, ali se ne uspijeva usvojiti izmjena zakona. Znači, to se moglo i ranije urediti jer diferencirana stopa je normalna u svijetu, ali ovaj rast cijena SNSD koristi kao politički adut – zaključio je Trifunović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.