open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Nije izglasana smjena Košarca, i zastupnice "Trojke" stale uz ministra
Inicijativa 11 zastupnika za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca (SNSD) danas nije dobila podršku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
21.12.2023. u 16:32
get url
text

VEZANI TEKST - Dogovorili se partneri: Imenovanje generala koje smeta HDZ-u skinuto s dnevnog reda, SNSD povukao zahtjev za smjenu Heleza

Protiv smjene bila su 22 zastupnika, i to iz vladajućih stranaka HDZ-a, SNSD-a i "Trojke", za je bilo 17 zastupnika, i jedan je bio suzdržan.

Ovakav način glasanja uslijedio je nakon što su ranije danas zastupnici SNSD-a povukli inicijativu za smjenu ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza iz SDP-a. Kako je rečeno, to je dio dogovora partnera u državnoj vlasti, "Trojke" i SNSD-a.

Smjenu Košarca zatražili su mahom opozicioni zastupnici, i to Mira Pekić i Branislav Borenović (PDP), Jasmin Emrić i Elvisa Hodžić (NES), Vlatko Glavaš (DF), Šerif Špago i Safet Kešo (SDA), Aida Baručija (Bh. Inicijativa-Kasumović Fuad), Mladen Bosić i Darko Babalj (SDS), te Nenad Grković (Za pravdu i red).

U obrazloženju su naveli da smatraju da Košarac, zbog povezivanja s porodičnim nasiljem, nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i vrši funkciju zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH. Istakli su da javno svjedočenje Košarčeve bivše supruge Sanje Stanković o porodičnom nasilju i odbijanju institucija kojima se obratila da je zaštite, jeste eklatantan primjer ignorisanja nasilja nad ženama od institucija u BiH. Ona je svjedočila pred Istražnom komisijom Zastupničkog doma o korupciji u pravosuđu.

Mladen Bosić prije samog glasanja je kazao da u ovom slučaju ide jasna poruka javnosti, a to je da li je neko spreman nešto uraditi, mimo deklaracija i rezolucija o sprječavanju nasilja nad ženama, ili oni s političkom moći imaju javno specijalni status i mogu raditi stvari koje drugima nisu dozvoljene.

Zlatan Begić, zastupnik DF-a, kazao je da je uvijek zadovoljstvo glasati za smjenu Košarca, ali je ukazao da je u ovom dijelu sjednice trebalo zatvoriti za javnost zbog interesa djece pomenutog bivšeg bračnog para. Istakao je da jeste trebalo saslušati Stanković na Istražnoj komisiji, ali ne uz kamere, te da je najviši interes djeteta pravna kategorija. 

Milorad Kojić, zastupnik SNSD-a, prokomentirao je da nema pravo da donosi zaključke da li je bilo nasilje u porodici ili ne jer je dobar i sa Košarcem i Stanković.

VEZANI TEKST - Zašto većina zastupnica iz vladajuće koalicije nisu podržale inicijativu za smjenu Košarca

Branislav Borenović, zastupnik PDP-a, je pitai da li to znači da je sve dozvoljeno dok ne bude sudske presude, dok je Midhat Čaušević iz SDA kazao da je ovdje izgleda jedina mjera da li si pozicija ili opozicija te je izrazio razočarenje što je među diskutantima bila samo jedna žena.

Safet Kešo, zastupnik SDA, nagalsio je da se ovdje radi o principijelnim stvarima jer su i kod imenovanja Košarca ukazivali na ovu problematiku. Stava je da će ova inicijativa za smjenu rezultirati pozitivnim ishodom i u slučaju da ne uspiju u namjeri da Košarac bude smijenjen jer pretpostavlja da će se u budućnosti povesti računa o ovakvim pojavama i pojedincima već u fazi imenovanja. Dodao je da, kada je napravljena greška kod imenovanja takvih ljudi, moraju imati mehanizam da je isprave. 

- Ne mislim da sudimo bilo kome, ali ističemo svoj stav i poruku da ljudima koji su skloni nasilju nad ženama, u porodici, nije mjesto na najvišim položajima - naglasio je Kešo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.