open-navfaktor-logo
search
Ročište bez medija
Nije po "medijaplanu" Tužilaštva: Javnost ni nakon sedam dana ne zna za šta se konkretno sumnjiči ministar Lučić?
Sud Bosne i Hercegovine, nakon što je uvažio žalbu Tužilaštva BiH, jučer je ukinuo mjere zabrane i ipak odredio jednomjesečni pritvor ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Milošu Lučiću. Tako će ministar najmanje naredni mjesec provesti iza zidina državnog zatvora u Vojkovićima.
13.12.2022. u 20:44
get url
text

Tužilaštvo je u žalbi na odluku kojom je Lučiću bio određen (samo) kućni pritvor navelo kako je "takva odluka Suda već nanijela štetu istrazi zbog toga što osumnjičeni ima mogućnost komunikacije putem interneta, odnosno videopoziva i visokotehnoloških resursa, kao i putem posrednika ili na druge načine, sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu".

Lučić je ovih dana ponudio ostavku predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji, a prema pisanju medija iz entiteta RS, u tekstu ostavke napisao je kako je "Tužilaštvo BiH generisalo medijsku kampanju protiv njega kojom je grubo prekršeno njegovo pravo na presumpciju nevinosti".

VEZANI TEKST - Sud BiH usvojio žalbu Tužilaštva: Ministar Lučić vraćen u pritvor

Očigledno je da ministar (u ostavci) Lučić ne zna kako to izgleda kada Tužilaštvo BiH generiše medijsku hajku protiv nekoga, a što su na svojoj koži debelo osjetili neki koji su se nakon što je protiv njih pokrenuta istraga našli pod pravom "paljbom" poluinformacija i informacija koje su "curile" iz te pravosudne institucije u probrane medije, kojima je doslovno "bombardovana" javnost.

U slučaju ministra Lučića to ne da se nije desilo, već javnost u Bosni i Hercegovini ni sedam dana nakon njegovg hapšenja uopće nema pojma šta mu se stavlja na teret!

- Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, povezano s više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe. Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zloupotrebe u oblasti trošenja sredstava namjenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zoupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom - navelo je Tužilaštvo u svom zvaničnom saopćenju nakon hapšenja Lučića.

VEZANI TEKST - Lučić uputio ostavku na mjesto državnog ministra, ogorčen ponašanjem Tužilaštva BiH

I to je to. Apsolutno se ne zna na koji način je Lučić navodno zloupotrijebio položaj ili ovlaštenje, u kojem iznosu je oštetio budžet i ko su druge osobe povezane s njim. A ne zna se zahvaljujući isključivo istom tom Tužilaštvu Bosne i Hercegovine koje je ročište Lučiću sakrilo od očiju javnosti.

A evo i kako.

Naime, ukoliko Tužilaštvo samo ne saopći detalje određenog predmeta, a što je i najčešće slučaj (osim kad im je to "predviđeno medijaplanom"), jedini način na koji zainteresovana javnost, odnosno novinari, mogu saznati detalje nekog predmeta je njihovo prisustvo u sudnici na ročištu za određivanje pritvora.

Tužilaštvo tada, htjelo ne htjelo, mora obrazložiti svoj prijedlog za pritvor i pritom iznijeti određene dijelove činjeničnog opisa onoga što se osumnjičenom stavlja na teret, a također i odbrana osumnjičenog iznosi svoje kontraargumente.

Većina novinara, a nakon što Tužilaštvo BiH uputi prijedlog za pritvor Sudu, od Suda zatraži podatke o terminu ročišta kako bi mu prisustvovali.

U slučaju ministra Lučića Tužilaštvo BiH ne samo da nije obavijestilo javnost da je Sudu upućen prijedlog za pritvor za Miloša Lučića, već je iz te pravosudne institucije doslovno obmanuta javnost saopćenjem koje je upućeno medijima.

Naime, medijima je u četvrtak u 14.20 sati upućeno saopćenje u kojem se navodi: Postupajuća tužiteljica, nakon ispitivanja osumnjičenog, Sudu će uputiti prijedlog za određivanje pritvora za Miloša Lučića (...) Detaljno obrazložen prijedlog pritvora bit će u zakonskom roku upućen sudu.

FOTO: SCREENSHOT

Problem za sve oni koji su nakon ove obavijesti iz Tužilaštva namjeravali prisustvovati ročištu je to što prijedlog ne samo da je već bio upućen, već je u Sudu već uveliko bilo završeno ročište na kojem je ovaj prijedlog i razmatran.

Prema rasporedu ročišta sa stranice Suda BiH, ročište je održano u terminu od 12.07 do 12.51 sat istog dana, dakle ročište je bilo završeno sat i po prije nego je Tužilaštvo najavilo kako će postupajuća tužiteljica u zakonskom roku uputiti prijedlog za privtvor Lučiću.

FOTO: SCREENSHOT SUD BIH 

Neko zlonamjeran bi se zapitao da li je Tužilaštvo BiH u ovom slučaju namjerno onemogućilo javnost da sazna detalje istrage protiv Lučića, onemogućivši novinare da se na vrijeme organizuju i isprate ročište za pritvor Lučiću.

A još zlonamjerniji neko bi se mogao zapitati i da li je Lučićevo napadanje Tužilaštva da mu je ugrozilo presumpciju nevinosti ustvari samo predstava za istu tu javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.