open-navfaktor-logo
search
Vijeće naroda RS-a
Nije podržan veto Bošnjaka na zaključke NSRS-a u vezi s rezolucijom o poštovanju žrtava
Vijeće naroda RS-a danas nije podržalo veto Kluba Bošnjaka na zaključke Narodne skupštine RS-a kojima se, između ostalog, odbacuje Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je Zastupnički dom Parlamentrane skupštine BiH izglasao 20. maja ove godine.
02.07.2020. u 14:24
get url
text

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda Mihnet Okić potvrdio je Feni da će ovo pitanje biti predmet usaglašavanja na Zajedničkoj sjednici Vijeća naroda i Narodne skupštine. Bošnjački klub pokrenuo je ranije pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na 20 zaključaka usvojenih u Narodnoj skupštini 1. juna.

Opozicione srpske stranke i bošnjački zastupnici iz koalicije "Zajedno za BiH“ nisu prisustvovali skupštinskom glasanju o zaključcima, koje su predložili klubovi zastupnika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US, SPS, SP i zastupničke grupe Nezavisni zastupnici. U njima se, između ostalog, navodi se da Rezolucija Zastupničkog doma Parlamentrane skupštine BiH "ne odgovara historijskim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS-u".

- Konstatujemo da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju historijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu - kaže se u zaključcima za koje su glasala 52 zastupnika.

Zastupnicima vladajuće većine bio je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije.

- Narodna skupština poziva sve u BiH da historijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada - navodi se, između ostalog, u usvojenim zaključcima.

Ukoliko o vetu Bošnjaka ne bude dogovora na Zajedničkoj komisiji, konačnu riječ dat će Ustavni sud RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.