open-navfaktor-logo
search
Aktuelni saziv
Nikad više preletača u NSRS-u: 25 zastupnika promijenilo stranački dres
Nikad više preletača, a ni novih stranaka, po tome će ostati upamćen sadašnji saziv Narodne Skupštine Republike Srpske.
21.08.2022. u 20:37
get url
text

Više od 20 zastupnika, tačnije njih 25 promijenilo je dres. Neki od njih i više puta. Pojedini su u mandat ušli sa jednom strankom a završit će sa novoformiranom.

Najviše u ovom sazivu "šarali" su Andrea Dorić i Milan Tubin. Dorić je mandat osvojila kao kadar SP-a pa je prešla u SPS, a onda se ponovo vratila Đokićevim socijalistima.

Kod njega se skrasio i Tubin iako je u Skupštinu ušao kao SDS-ovac a prije Đokića kratko se zadržao i u stranci Gorana Selaka. Da je većini preletača najbolje u SP-u, primjer je i Davor Šešić. I on je napustio SDS-ov klub iako je u parlament ušao kao kandidat te stranke.

Sa PDP-om se pozdravio i Dragan Galić pa je mandat priveo kraju u NPS-u.

Da li će im se to obiti o glavu najbolje će pokazati građani jer je većina njih ponovo na izbornoj listi.

- Svi oni, ili velika većina njih, će izaći na izbore. Građani u njihovim gradovima će odlučiti da li je to bio dobar potez ili nije - kaže potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Denis Šulić.

Nikle su ovom sazivu i nove partije. Tako su Goran Selak, Maksim Skoko i Savo Vulić mandat dobili kao SP ali će ga završiti u potpuno novoj stranci - SPS.

Novu stranku formirao je i Darko Banjac a raspadom DNS-a parlament je dobio i zastupnike DEMOS-a.

Također, nekadašnji DNS-ovac Milan Radović mandat će završiti u SDS-u.

Većina njih će ponovo u izbornu trku.

Da se stranke mijenjaju zastupnicima dozvoljava Izborni zakon. Po tom pitanju sve je legalno ali građani se pitaju da li je i moralno osvojiti glasove promovišući jednu politiku pa preći na potpuno drugi kurs.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.