open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na 15. maj
Niko Jurić branio je Tuzlu i Iliju Jurišića u Beogradu: Bili su to dani ponosa
Niko Jurić bio je jedan od onih koji su obranili Tuzlu 15. maja 1992. godine, a kasnije je u beogradskom procesu protiv Ilije Jurišića branio istinu o događajima na Brčanskoj Malti.
15.05.2023. u 14:59
get url
text
Niko Jurić
Niko Jurić

Podsjećamo, rezervisti Vojske Jugoslavije i pripadnici srpske paravojske 15. maja 1992. godine, prilikom napuštanja kasarne Husinska buna, počeli su pucati po građanima i okolnim zgradama u Tuzli, nakon čega su odgovorili branioci Tuzle. Počela je bitka na Brčanskoj Malti, u kojoj je odbranjen grad.

- Bili su to dani ponosa jer smo odbranili naše prostore, ali i dani tuge jer su se nažalost gubili ljudski životi. Istina je samo jedna, mi smo bili u svojoj Tuzli i branili smo svoj grad. Nismo nigdje dalje išli i svako ko je ovdje došao bio je dobrodošao, a ko je došao da napravi problem, normalno je da će se s problemom udaljiti - rekao je danas Niko Jurić.

Jedan od ključnih svjedoka na suđenju Iliji Jurišiću u Beogradu, za ratni zločin na Brčanskoj Malti, bio je upravo Niko Jurić. Ilija Jurišić je na kraju pravosnažno oslobođen, ali je suđenje trajalo 10 godina, a od toga je Jurišić tri i po godine proveo u pritvoru.

- Zadaća moje jedinice bilo je osigurati nesmetan izlazak kolone iz kasarne Husinska buna. Moj policajac Josip Par je regulirao promet, osiguravali smo da nijedno vozilo ne može doći, da ne bi napravilo bilo kakav problem. Mi smo uspješno uradili svoj posao kada je osiguravanje kolone u pitanju - priča Jurić, koji je 1992. godine bio komandir Druge manevarske čete policije.

On dodaje da s druge strane nije postojala namjera da se iz grada izađe po dogovoru.

- Moja ključna rečenica tadašnjim pripadnicima policije kojima sam zapovijedao bila je: "Nemoj neko slučajno metak da bi opalio, kolona mora sigurno izaći" - zaključio je Jurić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.