open-navfaktor-logo
search
Svi se ograđuju
Niko neće da zbrine dječaka iz Srebrenika kojeg je zlostavljao očuh, nadležni se prepucavaju
Udruženje Zemlja djece u BiH objavilo je informaciju da su došli do saznanja da se stručni radnici JU Centar za socijalni rad Tuzla od 16. 01. 2024. godine bore sa situacijom zbrinjavanja trinaestogodišnjeg djeteta, sa prebivalištem u Srebreniku, kojem je Centar pružio zaštitu i pomoć kao žrtvi nasilja u porodici počinjenog od očuha kojem je izrečena zaštitna mjera zabrana približavanja.
20.01.2024. u 11:55
get url
text
Dom za nezbrinutu djecu Tuzla
Dom za nezbrinutu djecu Tuzla

Navode kako nadležni Centar za socijalni rad Srebrenik od 16. 01. 2024. godine, čak i na poziv policije, odbija da preuzme brigu o maloljetnom djetetu.

Ukoliko se dijete smjesti, uposlenici će otići 

- Nakon prvobitnog prihvata u Prihvatilište u JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, u večernjim satima 18. 01. 2024. godine, dijete je odvezeno na pregled na Kliniku za prihijatriju JZU UKC-a Tuzla, odakle nije vraćeno u prostorije Prihvatilišta, jer je za njega ulaz bio zatvoren. Došli smo do saznanja da su uposlenici ove ustanove postavili ultimatum, da, ukoliko se ovo dijete smjesti u ustanovu, oni će je napustiti - navode iz Udruženja.

Dodaju kako je dijete provelo cijeli dan u Centru za socijalni rad Tuzla, iako je stručno osoblje Centra uložilo vanljudske napore u smjeru zbrinjavanja djeteta.

Na ove navode saopćenjem su se oglasili iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

Navode kako je dječak nanio tjelesne povrede jednom od zaposlenika JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla "zbog kojih je zaposlenik završio u UKC-u Tuzla i dugotrajnom bolovanju dok je obavljao djelatnost u najboljem interesu djeteta".

Zaslijepljeni željom da se riješe brige 

- Pomenuti maloljetnik je nanosio fizičke i psihičke povrede drugoj djeci sa kojom je boravio u odgojnoj porodici, kao i grubu materijalnu štetu samoj ustanovi. Iako se tretira kao "dijete povratnik" koji je kršio propise i akte Prihvatilišta za djecu i Doma, Centar za socijalni rad Tuzla ga je pokušao ponovno smjestiti u Prihvatilište za djecu JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla u nekoliko navrata uprkos činjenici da Prihvatilište za djecu nije adekvatna usluga za prijem maloljetnika i ne može odgovoriti zahtjevima za poboljšanje njegovog stanja s obzirom na njegove dijagnoze.

Neshvatljiva je činjenica da je Centar za socijalni rad Tuzla koji ima najviše djece koju su smjestili u Prihvatilište za djecu i JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla zaslijepljen željom da se "riješi" brige o maloljetniku na način da stavi 70 štićenika koji su u Prihvatilištu za djecu i samom Domu u životnu opasnost, a pomenutog maloljetnika neadekvatno da zbrinu - navode iz Doma.

Centri utvrđivali nadležnosti 

Dodaju kako je JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla od 16. 01. 2024. godine do 18. 01. 2024. godine uprkos svemu, ipak u najboljem interesu djeteta pružio smještaj koji su osiguravali pripadnici policije, sve u nadi da će nadležni Centar za socijalni rad iznaći rješenje i adekvatno zbrinuti maloljetnika.

- U međuvremenu centri za socijalani rad Srebrenik i Tuzla su utvrđivali nadležnosti i ništa dalje nisu uradili. JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla uvidjevši da se stvari ne pomjeraju sa mrtve tačke dopis je poslao Centru za socijalni rad Tuzla 17.01.2024. godine te su naveli činjenice i argumente da maloljetnik ne može biti primljen, a ni zadržan u Prihvatilištu za djecu.

Nakon što su se svi nadležni za slučaj oglušili, a Centar za socijalni rad Tuzla pokušao prisilno izvršiti smještaj djeteta, 30 zaposlenika JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla sa predstavnikom sindikata i uprave su se samoinicjativno ujedinili s ciljem zaštite štićenika Doma u kojem su smještene i bebe. Tako su se 19. 01. 2024. godine okupili u Domu u večernjim satima u znak podrška zajedničkom stavu da se u prvom redu zaštite djeca koja su u Prihvatilištu za djecu i Domu i da se ne dozvoli prijem maloljetnog djeteta i nasilno kršenje akata i propisa Ustanove - naveli su između ostalog iz Doma.

Dodaju da je Dom u posljednje vrijeme pod konstantnim pritiscima "kako od raznih inspekcija koje do sada nisu dolazile u Dom, tako i od političkih aktera koji na sve moguće načine pokušavaju preko ustanove koja se brine o najosjetljivijoj kategoriji društva dobiti određene političke poene i ustupke".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.