open-navfaktor-logo
search
Ispostavilo se
Niko nije nadležan da skloni table entiteta ili kantona s graničnog područja BiH, mijenjat će se zakon
Iako je propisano da se u zoni graničnog prijelaza naše države može nalaziti samo tabla Bosne i Hercegovine, ovo se u nekim slučajevima ne poštuje već duže vrijeme. Skoro godinu dana trajala je prepiska i traženje informacija o tome ko je odgovoran da ukloni nelegalno postavljene table na graničnim prijelazima BiH. Ispostavilo se da odgovoran nije niko.
12.04.2022. u 07:43
get url
text

Pitanje tabli na ulazu u Bosnu i Hercegovinu je prošle godine postavila Mirjana Mariković-Lepić, zastupnica u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

- Na jednom graničnom prijelazu Bosne i Hercegovine prema Crnoj Gori nije bilo uopće table Bosne i Hercegovine. Zatim, kod Bosanske Rače, kada pređete, prvo vas dočeka ogromna tabla entiteta RS, nekoliko puta veća od table Bosne i Hercegovine. Ili u Neumu, odmah iza table Bosne i Hercegovine nalazi se vangabaritna tabla Dobrodošli u Hercegovačko-neretvanski kanton. Niko ne spori da neko poželi dobrodošlicu, ali zna se koje table i gdje mogu stajati – kazala nam je Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke.

VEZANI TEKST - Ušli u prodavnicu kod Metkovića u Hrvatskoj i izašli u BiH, bez ikakve kontrole

Iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine odgovoreno je da oni nisu nadležni da takve table uklanjanju, te da se treba obratiti Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Iz UIO su pak naveli da to nije njihova nadležnost. Konačno je stigao i odgovor Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

- Na pitanje zastupnice ne možemo dati konkretan odgovor s obzirom na to da u Zakonu o graničnoj kontroli i Pravilniku o obliku, sadržaju oznaka i druge prometne signalizacije kojim se označava granični prijelaz i njegovo područje, blizina granične linije, kao i način postavljanja tih oznaka i signalizacije, nigdje nije decidno propisano ko je nadležan za uklanjanje nelegalno postavljenih tabli – odgovor je Ministarstva sigurnosti BiH.

- Tri institucije imaju podijeljenu nadležnost za istu stvar, a niko nije nadležan. To je klasika kod nas. Sve je ovo naizgled nevažno, ali je jako važno da znamo da smo ušli u državu, a i tu je pitanje poštivanja zakona – prokomentirala je Marinković-Lepić.

Stav Ministarstva sigurnosti BiH je da bi Granična policija Bosne i Hercegovine trebala uklanjati i ne dozvoljavati postavljanje bilo kakvih oznaka na graničnim prijelazima osim propisanih jer je Granična policija operativni organ koji provodi Zakon o graničnoj kontroli.

No zakonom nisu propisane kazne, niti precizirano ko je nadležan za uklanjanje nelegalno postavljenih tabli.

To bi trebalo biti promijenjeno novim zakonom o graničnoj kontroli. On je, naveli su iz Ministarstva sigurnosti BiH, u proceduri usvajanja.

U međuvremenu je Granična policija Bosne i Hercegovine na zahtjev ovog ministarstva reagirala zbog zastava Srbije i entiteta RS na području graničnog prijelaza Popovi. Utvrđeno je da se zastave nalaze na komercijalnim objektima firme Drina River Bridge Corporation, zadužene za održavanje mosta i objekata na graničnom prijelazu, kako na strani Bosne i Hercegovine, tako i na strani Srbije. Predstavnici ove firme su ustvrdili da nisu bili upoznati s propisom, te su zastave uklonili. Nisu kažnjeni jer zakonom nisu propisane sankcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.