open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Nikolić: Nacrt zakona o visokom obrazovanju KS uskoro pred zastupnicima
Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić kazala je za Fenu da će se novi nacrt zakona o visokom obrazovanju vrlo brzo naći pred zastupnicima Skupštine KS. 
25.01.2022. u 11:25
get url
text

- Od kako sam preuzela funkciju, intenzivno se konsultujem sa akterima iz Ministarstva i akademskom zajednicom, koje nisu popraćene "svjetlima reflektora" – pojasnila je.

Ministrica nije htjela precizirati kada bi se to moglo desiti, ističući da je davanje obećanja koje nije moguće ispuniti neproduktivno.

Nacrt zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo trebao je biti razmatran u julu prošle godine, ali je premijer Edin Forto povukao tu tačku s dnevnog reda prije nego što je počela rasprava.

Protiv tog nacrta bili su zastupnici iz opozicije i vlasti, ali i dio akademske zajednice među kojima je Ekonomski fakultet u Sarajevu, Akademija nauka i umjetnosti BiH, Univerzitet u Sarajevu (UNSA) i Studentski parlament UNSA.

Nakon povlačenja zakona, tadašnja ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović je i zvanično podnijela neopozivu ostavku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.