open-navfaktor-logo
search
Pred sudom
Nikolina Balaban priznala da je nesavjesnim liječenjem teško narušila zdravlje pacijenata u Bihaću
Nikolina Balaban (1972), doktorica iz Bosanskog Novog, optužena da je nesavjesnim liječenjem prouzrokovala teške posljedice po zdravlje najmanje pet osoba, priznala je krivnju pred Općinskim sudom u Bihaću, saznaje Faktor.
12.11.2020. u 12:55
get url
text

Kako nam je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva Unsko-sanskog kantona Irena Marjanović Čavkić, nakon potvrđivanja optužnice, u Općinskom sudu u Bihaću je 20. oktobra održano ročište o izjašnjenju o krivnji, na kojem se Balaban izjasnila da se osjeća krivom, te je jučer trebalo biti održano ročište o razmatranju njene izjave o priznanju krivnje.

Ročište je, međutim, odgođeno, a kako nam je potvrdila Semira Jodanović, sekretar Suda, do odgode je došlo jer je član porodice optužene pozitivan na koronavirus.

- Novo ročište zakazano je za 3. decembar - kazala je Jodanović za Faktor.

Iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona napominju da izjava o priznanju krivnje u ovoj fazi postupka, odnosno prije preispitivanja izjave, ne znači da će optužena zaista i biti osuđena, s obzirom na to da se izjava o priznanju krivnje može i povući.

- U skladu s presumpcijom nevinosti, Nikolina Balaban se smatra nevinom do pravosnažne osuđujuće presude - napominje Marjanović Čavkić.

Irena Marjanović Čavkić

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignuta protiv Nikoline Balaban zbog produženog krivičnog djela teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi s krivičnim djelom nesavjesno liječenje potvrđena rješenjem Općinskog suda u Bihaću 28. jula ove godine.

Njoj se stavlja ne teret postojanje osnovane sumnje da je krajem 2016. i početkom 2017. godine, u Bihaću kao doktor medicine, specijalista patološke anatomije, zaposlena u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić Bihać, postupajući na neprikladan način pri analizi primljenog materijala, uslijed površnog pristupa koji je suprotan standardima liječničke prakse u oblasti patologije odnosno nižeg standarda pažnje koji se ne može opravdati praksom, pogriješila u biološkom potencijalu pregledanih - prisutnih promjena za pet pacijenata.

- Ona je iz nehata kao doktor medicine, obavljajući svoju djelatnost postupila protivno pravilima zdravstvene struke primjenjujući očigledno neprikladan način liječenja, pa je time prouzrokovala teške tjelesne povrede, teško narušenje zdravlja i znatno pogoršanje postojećih bolesti kod više osoba. Osnovanost predmetne optužnice je potvrđena brojnim materijalnim dokazima, a prvenstveno nalazom i mišljenjem tima vještaka - specijalista sudske medicine, forenzičke patologije i patologije - naveli su ranije iz Tužilaštva USK.

Istragu potiv Nikoline Balaban Tužilaštvo je pokrenulo u aprilu 2017. godine.

Za ovu šokantnu priču saznalo se kada se medijima obratila Armina Rekić, mlada majka iz Bihaća, koja je detaljno opisala svoje stravično iskustvo. Njoj je greškom ljekara KB "Dr. Irfan Ljubijankić" bespotrebno odstranjena maternica, jajnik, te okolni limfni čvorovi. Da bi sve bilo gore, u Sarajevu je primila nekoliko ciklusa kemoterapija i zračenja, a uopće nije imala karcinom. Sve to urađeno je na osnovu patohistološkog nalaza doktorice Balaban.

Nakon što je priča dospjela u medije, otkriveni su još deseci sličnih slučajeva pacijenata kojima su na odjelu patologije postavili pogrešne dijagnoze – umjesto benignih, dijagnosticirane su im maligne bolesti, i obrnuto. Zajedničko za sve slučajeve je bilo to što im je nalaze potpisala doktorica Balaban.

Pacijentici R. Dž. (23) iz Sanskog Mosta nakon odstranjenja dijela tumora iz dojke, dr. Balaban 7. septembra 2016. dijagnosticirala je karcinom dojke. Revizijom nalaza dijagnosticirana je benigna promjena.

Pacijentu Ž. I. (56) iz Cazina dijagnosticirala je upalnu bolest želuca. Nakon revizije nalaza, utvrđeno je da pacijent ima karcinom želuca.

Jasminki Smlatić (47) iz Cazina odstranjen je ožiljak sa dojke, nakon čega joj je doktorica Balaban u nalazu napisala da ima karcinom dojke. Pacijentica je već bila spremna za hirurško odstranjivanje dojke kada je stigla revizija nalaza iz privatne zdravstvene ustanove – u uzorcima koji su poslati na analizu nađeno je samo ožiljno masno tkivo...

Tužilaštvo je osnov sumnje uspjelo potvrditi i dokumentovati za pet slučajeva.

Balaban je nakon izbijanja afere dobila otkaz u bihaćkoj bolnici, a za vrijeme istrage zabranjeno joj je da se bavi medicinom. U aprilu 2017. bila je i uhapšena, ali je puštena iz pritvora uz mjere zabrane, među kojima je i zabrana napuštanja BiH.

U bihaćkoj bolnici dr. Balaban se zaposlila početkom septembra 2016. godine, gdje je stigla iz Opće bolnice u Prijedoru, gdje je također radila kao patolog i šefica Službe za patologiju. Nakon otkrivanja afere pojavile su se nezvanične informacije da je i bolnica u Prijedoru imala iste probleme sa njenim nalazima, te da joj je zbog toga sugerisano da potraži novo radno mjesto.

Prije izbijanja afere imala je status "zvijezde", zbog bloga koji je pisala o ratnim dešavanjima i kritike vlastima RS-a zbog nepriznavanje zločina u Srebrenici. Čak joj je i Face TV dodijelio priznanje "Ličnost godine", po glasovima gledalaca.

Balaban je također i udovica Darislava Medića Sule, pripadnika VRS-a koji je bio pod istragom zbog ratnih zločina u Prijedoru. U stanu je imala fotografije supruga sa zločincima Karadžićem i Mladićem, a sa mužem je objavila knjigu o Jovanu Raškoviću, osnivaču SDS-a u Hrvatskoj.

Tokom istrage Tužilaštvo USK je provjerilo zakonitost diplome i specijalizacije Nikoline Balaban na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, te je utvrđeno da su njena diploma i specijalizacija zakonite, odnosno valjane.

U nekoliko navrata Nikolina Balaban bila je hospitalizirana na neuropsihijatrijskim klinikama u Prijedoru i Banjoj Luci.

Liječila se od depresivne psihoze i toksikomanije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.