open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDP-a
Nikšić: Ako OHR nametne izmjene Izbornog zakona, ući će u historiju kao onaj koji je završio agresiju na BiH
Predsjednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić je na današnjoj vanrednoj press konferenciiji oštro kritikovao Ured visokog predstavnika nakon što su se u medijima pojavile informacije da će visoki predstavnik Christian Schmidt do 1. augusta nametnuti određene odredbe Izbornog zakona kojima bi se nastavila etnička podjela Bosne i Hercegovine.
21.07.2022. u 12:33
get url
text

- Prije dva dana, nakon mog razgovora sa Schmidtom, nisam želio da komentarišem spekulacije jer on niti jednom jedinom rečenicom nije potvrdio ono što se ranije moglo čuti. Naš razgovor nije bio vrijedan izjave. Ipak, ono što smo jučer čuli ne samo da je vrijedno vanredne press konferencije, zaslužuje alarm upaljen kod svih onih koji BiH doživljavaju kao svoju državu i budući dio EU-a. Ako ova odluka prođe, onda će i ovaj saziv OHR-a ući u historiju kao onaj koji je okončao agresiju i etnički podijelio BiH - izjavio je Nikšić, prenosi N1.

Nikiš upozorava na diskriminaciju koja će se zakonski uvesti u politički život BiH.

- OHR kaže da svi vi koji od '92. do '95. niste pristali da napustite svoje domove po nalogu etnonacionalnih vođa – pogriješili ste, da ste bili budale i da to sad trebate uraditi. OHR kaže i to da svi vi koji ste povjerovali u Aneks 7 i vratili se u domove – pogriješili ste, vratite se tamo gdje je vaša većina ukoliko se planirate baviti politikom. OHR navodi i da ljude u Goraždu treba kazniti jer ni Bošnjake neće moći izabrati u Dom naroda, a kamoli pripadnike nekog drugog naroda - naveo je Nikšić na vanrednoj press konferenciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.