open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Nikšić bi situaciju na deponiji Smiljevići "popravio" industrijskom konopljom
Da li ste uopće razmišljali o industrijskoj konoplji kao sredstvu koje pomaže dekontaminaciji tla? Industrijska konoplja je legalna, potrebno je samo registrovati se da bi se legalno zasadila na deponiji i oko nje i pomogla dekontaminaciji tla. Ta konoplja nema psiho efekte, kazao je Nikšić
08.10.2019. u 12:15
get url
text

Danas se održava hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj zastupnici razmatraju Izvještaj o stanju i aktivnostima u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom (RCUO) Smiljevići s prijedlogom mjera koji je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS kako bi se stanje dovelo na onaj nivo koji je poželjan.

Pored brojnih pitanja zastupnika, za riječ se javio i Damir Nikšić koji je uputio pitanje nadležnim.

- Da li ste razmišljali o prekrivanju aktivne plohe zemljom i industrijskom konopljom? Da li ste uopće razmišljali o industrijskoj konoplji kao sredstvu koje pomaže dekontaminaciji tla? Industrijska konoplja je legalna, potrebno je samo registrovati se da bi se legalno zasadila na deponiji i oko nje i pomogla dekontaminaciji tla. Ta konoplja nema psiho efekte – kazao je Nikšić.

Nikšić je istakao kako je ova konoplja ljekovita.

- Mi ovu konoplju nakon toga ne bi koristili za liječenje, ali bi bilo dobro da dekontaminira tu zemlju. Umjesto milion i po folije, da li ste razmišljali ili konsultovali neke eksperte koliko bi moglo biti dobro primjenom industrijske konoplje, umjesto folijom. Čuli smo o prekrivanju zemlje folijom, ja bih samo na tu zemlju dodao konoplju – zaključio je Nikšić u svom zastupničkom pitanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.