open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Nikšić borbu za građansku državu nazvao antiustavnom, a spominjanje UZP-a "gađanjem" uvredama
Zastupnik Damir Nikšić (Naša stranka) danas je pravdao skandaloznu izjavu zastupnika Marija Karamatića koji je rekao da za njega Sarajevo nije slobodna teritorija. Nikšić je kazao kako se mnogi ne osjećaju sigurno u Sarajevu i Karamatićev stav nazvao je "malim ispadom".
25.07.2023. u 22:12
get url
text

Potom je nastavio i u kasnijim javljanima u tom tonu. Za njega je borba za građansku BiH i spominjanje UZP-a "antiustavna politika".

- Slažem se da imamo problema sa antidržavnim politikama u Bosni i Hercegovini. Mislim da to nije tajna, već 30 godina govorimo o tome. Vidite, politički cilj, koliko sam ja shvatio u ovoj sali, nekih stranaka je ukidanje konstitutivnih naroda, znači bošnjačke, hrvatske i srpske nacionalnosti u BiH, što također predstavlja rasturanje današnje dejtonske Bosne i Hercegovine. Znači, postoje ljudi koji maštaju o ukidanju konstitutivnih naroda. I to je antiustavno. Sve one koji zagovaraju ukidanje hrvatske, bošnjačke, srpske nacionalnosti, konstitutivnosti trenutno u ovoj državi smatram antiustavnim i antidržavnim elementima - rekao je u obraćanju Nikšić i dodao:

- Ja sam se zakleo na taj Ustav, mi smo se svi zakleli na taj Ustav i odjednom nam na mala vrata provlačite neke stvari i još nas kinjite ovdje ako pokušavam odbraniti koncept države u kojoj živim trenutno, za koju smo se zakleli da je branimo. I molim vas, ili ćemo istjerati sve nas odavdje jer smo svi prekardašili, ili ćemo prestati sa ovim i nastaviti raditi. Znači, imamo svi pravo na svoje političko mišljenje, ali nemojte imputirati da je nečije antidržavno. Ja imam 150 načina dokazati da je vaše antidržavno.

Odnosno, vas nekih, neću vaš ni širokim kistom, k'o što vi nas. Ali, isto tako možemo reći da ni "vaše maslo nije za ramazana". Jesmo li se dogovorili? Je li me shvatate? Ovo iz najbolje namjere vam govorim da se ne počnemo ćerati po tom pitanju jer ćemo se stvarno početi ćerati. Ja vam predlažem da ne idemo u tom pravcu jer ima puno sakupljenih vaših izjava, te UZP, ovo, ono, "gađate" se svakakvim uvredama.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.