open-navfaktor-logo
search
Razgovori u Mostaru
Nikšić i Konaković nakon sastanka s HDZ-om: Nismo ništa dogovorili, a pred nama je famozni mart
Nakon sastanka u Mostaru čelnika HDZ-a i "Trojke" (SDP, NiP i NS), vladajuće koalicije na federalnom i državnom nivou, medijima su se obratili predsjednici stranaka. 
09.01.2024. u 18:13
get url
text

Kako je rekao predsjednik SDP-a i federalni premijer Nermin Nikšić, većinu vremena se razgovaralo o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

- Čuli smo prijedlog HDZ-a. Naravno i mi smo imali svoje stavove. Sada je podijeljeno mišljenje da li da idemo sa izmjenama Izbornog zakona što će podrazumijevati i promjenu Ustava Bosne i Hercegovine, da se implementiraju sve presude međunarodnih i domaćih sudova što je i naš stav, ili da se samo mijenja Izborni zakon. Nismo ništa dogovorili, ali svako je rekao svoje stavove - izjavio je Nikšić.

Čelnik NiP-a Elmedin Konaković istakao je "kako nije bilo lako razbiti neke barijere u BiH i pobjeći od dnevnog konflikta".

- Na to sam posebno ponosan. Naredni sastanak će biti u punom kapacitetu, čekamo da se dogovori termin. Učinit ćemo sve što je do nas da dođemo do rješenja jer je pred nama taj famozni mart - kazao je Konaković.

Osvrnuo se i na status stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

- "Trojka" bi bila sretnija i od Milorada Dodika i Dragana Čovića da nema stranih sudija, ali da se to sad ne može desiti kada traju napadi na Ustavni sud i najave secesije. Tačno je da se još ne slažemo oko suštinskih stvari, ali ja uvijek fokus stavljam na stvari oko kojih se slažemo - naglasio je on.

Iz HDZ-a su nakon sastanka saooćili da su "okupljeni dužnosnici razgovarali su o važnosti političkog dijaloga i donošenja rješenja u režiji domaćih političkih lidera, ističući pri tome kako je povjerenje između političkih partnera ključno za ostvarenje napretka".

- U tom kontekstu, govoreno je o konkretnim prijedlozima za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH. Naznačeno je kako je jedan od visokih prioriteta otvaranje pregovaračkog procesa BiH s Evropskom unijom u ožujku, gdje je istaknuta spremnost za ispunjavanjem potrebnih uvjeta i ostvarenjem novih iskoraka na evropskom putu - saopćili su iz HDZ-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.