open-navfaktor-logo
search
Ima prostora za dogovor
Nikšić iznio detalje sa sastanka u Laktašima: Sve smo bliže pronalasku kompromisa o važnim pitanjima
Političare izgleda danas mnogi cijene prema rečenom, a ne prema urađenom. Priču ipak prepuštam drugima, jer imam stvarne obaveze prema građanima i nije mi do njihovog obmanjivanja širenjem straha i mržnje, napisao je na svom Facebook profilu predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nakon jučerašnjeg sastanka vladajuće koalicije u Laktašima.
19.01.2024. u 21:32
get url
text

On je na Facebooku objavio i dokument iz kojeg se vidi o čemu je bilo govora i šta (ni)je dogovoreno na sastanku, te s kakvim je prijedlozima izašla "Trojka".

- Sastanak vladajuće koalicije je jučer održan iza zatvorenih vrata, ne da bismo nešto sakrili od javnosti, već da bismo pregovore rasteretili politikanstva i propagande, koje su postale redovna pratnja: prije, tokom i nakon koalicionih sastanaka. Vidim da je to i sada slučaj. U cilju ispravnog informiranja javnosti, dijelimo tekst koji sadrži primjedbe "Trojke" (SDP, NiP, NS) na dostavljeni prijedlog Zapisnika sa sastanka - naveo je Nikšić.

Naglasio je da koalicije formiraju parlamentarne većine koje legitimiraju građani svojim glasovima.

- Svi bismo voljeli da se vlast formira jednostavnije, svima bi nam najlakše bilo kada bi stranka, iz koje dolazimo, sama činila vlast i preuzela svu odgovornost. Ipak, to nije tako i živimo u dosta složenom sistemu u kojem su dogovori nužnost. Razgovorima smo za ovih osam mjeseci postigli više za građane nego za prethodnih osam godina svađa i blokada. To su prepoznali i građani, ali i važni međunarodni partneri, a takva politika nam je otvorila vrata EU - ocijenio je Nikšić i dodao:

- Na nama je da pokažemo da želimo daljnje reforme i članstvo u EU. Usvajanjem ovih izmjena u parlamentu riješili bismo brojne probleme, koji već godinama blokiraju razvoj Bosne i Hercegovine i koče naš put ka EU. Jučerašnji sastanak je pokazao da imamo prostor za dogovor i da smo sve bliže pronalasku kompromisa o važnim pitanjima. Pri tome, nećemo pristati da se umanje prava bilo koga, niti ćemo to od drugih tražiti. Sve što dogovorimo bit će u interesu naših ljudi i države.

Javnost će svjedočiti tim procesima i donijeti sud o njihovoj koristi za naše ljude. Imamo razloga da budemo optimisti po pitanju daljnjeg razvoja države i tu šansu niko nema pravo da ubija populizmom, jer se stvari po prvi put, nakon dugo vremena zaista kreću naprijed.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.