open-navfaktor-logo
search
Intervju
Nikšić jasno poručio Dodiku: Ovo ne može!
- Smatram da bi bilo svrsishodnije, bolje za sve u Bosni i Hercegovini, da mi sjednemo, dogovorimo i donesemo zakon o državnoj imovini u skladu sa odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine - rekao je premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.
21.09.2023. u 10:09
get url
text

Nikšić dodaje da ono što je OHR do sada uradio na pripremi zakona pokazuje da se vodi računa o državi Bosni i Hercegovini i institucijama Bosne i Hercegovine.

Ako je Ustavni sud uvjet SNSD-a, razgovora nema...

- Uvjetovanje nije način, ni manir na koji se mogu rješavati pitanja Ustavnog suda i državne imovine. Ako SNSD to uvjetuje, u redu, nema dalje razgovora - kaže Nikšić.

On ističe da je "Trojka" bila jasna i precizna, pristala je na formiranje radne grupe na nivou Vijeća ministara koja bi trebala da radi na pripremi novog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

- Taj zakon mora da bude u skladu sa evropskim standardima. Ne dolazi u obzir, što se tiče SDP-a BiH, a siguran sam i "Trojke", da pristanemo da se u Ustavnom sudu odlučuje  po nacionalnoj osnovi. Nama je potpuno jasno kad dođemo u situaciju da ispunjavamo uvjete na putu prema Evropskoj uniji, da ne možemo biti članica, a da imamo strane sudije u Ustavnom sudu. Međutim, to je jedan dugotrajan proces i kad ćemo doći do toga, vidjet ćemo - pojašnjava Nikšić.

Alternativa razgovorima je blokada države

Predsjednik SDP-a BiH ponavlja kako je "Trojka" do sada pokazala da nije podložna ucjenama i uvjetovanjima. Ono što rade je, kaže, traženje rješenja kroz razgovore i određene kompromise.

- Alternativa razgovorima i kompromisima je blokada svega u državi Bosni i Hercegovini, zadržavanje statusa quo i ja smatram da bi takva situacija išla u prilog samo onima koji ne vole ovu državu, koji žele da pokažu da Bosna i Hercegovina kao država nije moguća - navodi Nikšić.

Odgovarajući na prozivke da "Trojka" sa partnerima iz RS-a razgovara u vrijeme kada iz tog entiteta stižu stalne prijetnje i gotovo ratna retorika, Nermin Nikšić uzvraća da se ne radi o nečemu novom.

- Čim nešto nije uredu imamo priču o referendumu, otcjepljenju, udare na ustavni poredak, udare na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, institucije Bosne i Hercegovine. To je nešto što imamo latentno na političkoj sceni, ali smo u posljednje vrijeme uspjeli i pored toga da neke stvari pomjerimo s mrtve tačke - rekao je Nikšić, između ostalog, u intervjuu "Jedan" koji će biti emitovan večeras od 20 sati na BHRT-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.