open-navfaktor-logo
search
Stvari nazvati pravim imenom
Nikšić: Još pokušavamo promijeniti historiju, krajnje je vrijeme da se suočimo s istinom
AUTOR: Autor: Fena
16.04.2024. u 11:39
get url
text
U akciji HVO-a u Ahmićima ubijeno je 116 Bošnjaka
U akciji HVO-a u Ahmićima ubijeno je 116 Bošnjaka
Premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić danas je u povodu sjećanja na 31. godišnjicu zločina u Ahmićima, poručio kako normalan čovjek ne smije zaboraviti zločine te da je krajnje vrijeme da se suočimo s istinom i stvari nazovemo pravim imenom.
- Ko ubije jednog nevinog čovjeka kao da je ubio cijeli svijet. Zato svi zločinci moraju biti kažnjeni. Nažalost, mi kao da još živimo u prošlosti i od prošlosti. Još pokušavamo falsifikovati činjenice, promijeniti historiju i na kraju postajemo svi umorni od stalnih pokušaja nametanja "svoje" istine kao jedine ispravne - objavio je premijer Nikšić na društvenoj mreži Facebook.
Tek kada se suočimo s istinom i stvari nazovemo pravim imenom, kako je istakao, možemo se okrenuti sadašnjosti i budućnosti naše zemlje.
Na današnji dan prije 31. godinu u akciji HVO-a ubijeno je 116 Bošnjaka u mjestu Ahmići kod Viteza. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 82-godišnja starica. Među ubijenima je bilo jedanaestero djece i 32 žene. Dio ubijenih nikada nije pronađen.
Simbol stradanja u Ahmićima bila je i u potpunosti srušena džamija, čije su fotografije obišle svjet.
Za zločin u Ahmićima odgovaralo je više osoba pred Haškim sudom, od kojih su svi već na slobodi, uključujući i Darija Kordića, koji je po komandnoj odgovornosti osuđen na 25 godina zatvora.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.